Hlavní obsah

Severní Korea se pochlubila raketovou technologií, která jí prý zajistí historické vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea se pochlubila úspěšným testem nového raketového motoru, který údajně představuje „velký skok v jejím raketovém programu“. Pchjongjang podle severokorejské agentury KCNA hodlá dosáhnout světové úrovně ve vynášení satelitů. Podle vojenského experta osloveného CNN ale může zároveň nový motor pomoci KLDR vyvinout mezikontinentální balistické střely.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jeho vojáci.

Článek

„Některé z technologií, které Severokorejci zahrnuli do svého programu rozvoje raket, mají ve skutečnosti co do činění se skrytou metodou odpalování raket, aniž by byly (chystané odpaly) dopředu zpozorovány,“ řekl americké televizi vojenský analytik Mark Hertling.

Podle oficiálních informací agentury KCNA test spočíval „v měření výkonu ve spalovací komoře a vyzkoušení pohybu turbínového čerpadla“. A byl prý tak úspěšný, že si „svět brzy uvědomí význam historického vítězství, kterého Severní Korea v neděli dosáhla”.

Foto: KCNA, Reuters

To je ono. Motor, který má zajisti historické vítězství

O historické vítězství nejspíš v neděli nešlo, podle Hertlinga ale jisté obavy na místě jsou. Mezikontinentální balistické střely musejí být vzhledem k hmotnosti samotné rakety i její hlavice odpalovány ze speciálních instalací.

„Čím víc zdokonalí technologii (odpalování pozn. red.), tím přesnější jejich střely budou. Nejen při startu, ale i při stoupání do atmosféry a zasažení cíle,“ dodal vojenský analytik Mark Hertling.

Foto: Kcna, Reuters

Funguje to. Nejednomu severokorejskému inženýrovi se nejspíš hodně ulevilo.

Severní Korea v minulých měsících provedla několik testů balistických raket. Střely byly vypáleny jako zkouška na případné zasažení amerických základen v Japonsku, zdůraznil Pchjongjang. [celá zpráva]

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupila.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson také v reakci na to v pátek prohlásil, že americká politika "strategické trpělivosti" vůči Severní Koreji skončila. Jednou z možností je i vojenská akce proti Pchjongjangu, pokud by se hrozba ze strany KLDR dále zvýšila, dodal podle agentury AFP Tillerson při zahájení návštěvy Jižní Koreje. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám