Hlavní obsah

Hrozí jim trest smrti. Dvě atentátnice obviní z vraždy Kim Čong-nama

Kuala Lumpur

Malajsijský generální prokurátor v úterý oznámil, že dvě ženy zadržené kvůli smrti bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una budou ve středu obviněny z vraždy. Kim Čong-nam byl zabit 13. února na letišti v Kuala Lumpuru nervově paralytickým jedem VX. V úterý také přijela do Malajsie delegace severokorejských vysoce postavených diplomatů, která požaduje vydání těla.

Foto: Royal Malaysian Police, Reuters

Siti Aisyahová

Článek

„Obviněny budou u soudu v Sepangu,“ řekl generální prokurátor Apandi Ali listu Malay Mail. Pokud bude prokázána 25leté Indonésance Siti Aisyahové a 29leté Vietnamce Doan Thi Huong vina, čeká je trest smrti, dodal.

Do Kuala Lumpuru v úterý podle televize Fox News přijela severokorejská diplomatická delegace, která chce, aby jí Malajsie vydala tělo zavražděného, i když KLDR zatím nepřiznala, že by šlo o nevlastního bratra vůdce. Mrtvého označuje za severokorejského občana s diplomatickým pasem na jméno Kim Čchol.

Foto: Daniel Chan, ČTK/AP

Brána do márnice kualalumpurské nemocnice

Delegaci vede Ri Tong-il, který byl dříve tajemníkem severokorejského velvyslance při OSN. Ri Tong-il před ambasádou KLDR v Kuala Lumpuru řekl, že požadují vydání těla a propuštění Severokorejce, který byl v souvislosti s případem zadržen. Dodal, že delegace chce také „rozvíjet přátelské vztahy“ mezi KLDR a Malajsií.

Ženy se hájí, že šlo o žert

Obě ženy byly identifikovány na základě záběrů z bezpečnostních kamer na kualalumpurském letišti, kde Kim Čong-namovi nastříkaly do obličeje jed. Hájí se, že si myslely, že se účastní natáčení před skrytou kamerou. Bezpečnostní kamery je zachytily při podobné činnosti v Klang Valley, kde dělaly totéž. Indonésanka uvedla, že za to dostala 400 malajsijských rinngitů (2250 korun). [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Severokorejský diplomat Ri Tong-il Kuala Lumpuru

Jed jim byl podle policie předán v den útoku čtyřmi Severokorejci, kteří ještě týž den z Malajsie odjeli. Indonésanka přiznala, že se s ní setkal Japonec nebo Korejec, který jí předal dětský olejíček. Jižní Korea je považuje všechny za příslušníky severokorejské tajné služby.

Když náčelník policie Chálid Abú Bakar oznámil, že na těle oběti byly objeveny stopy jedu VX, dal najevo, že si ženy byly vědomy, že používají nebezpečnou látku. Indonésanka si šla po útoku umýt ruce, jak jí bylo doporučeno. Údajně ve vazbě trpěla nevolností.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Kim Čong-un (vlevo) a jeho zavražděný bratr Kim Čong-nam (vpravo).

V Malajsii byli po atentátu zadrženi ještě dva lidé. Malajec, který se znal s Aisayahovou, byl posléze propuštěn na kauci. Ve vazbě zůstává Severokorejec Ri Čhong-čchol. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám