Hlavní obsah

Bili jste demonstranta, jste vinni, rozhodl hongkongský soud v kauze sedmi policistů

Hongkong

Soud v Hongkongu shledal v úterý sedm policistů vinnými z toho, že při masových demonstracích v roce 2014 zbili spoutaného aktivistu. Převážně mladí demonstranti tehdy 11 týdnů okupovali klíčové ulice Hongkongu, aby prosadili svůj požadavek na plně svobodné volby nejvyššího představitele města v roce 2017, což odmítla centrální čínská vláda.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Pět ze sedmi hongkongských policistů přichází k soudu.

Článek

Soud řešil incident z 15. října 2014, kdy protestní akce vrcholily. Televizní štáb tehdy policisty nafilmoval, jak odvlekli demonstranta Kena Tsanga do tmavého zákoutí, kde ho zkopali a zmlátili pěstmi.

Tsang údajně předtím na policisty vychrstl blíže neupřesněnou tekutou látku z láhve. V době, kdy ho policisté bili, měl ale již na rukou plastová pouta. Při zásahu policistů utrpěl poranění obličeje, krku a ramen. [celá zpráva]

Soud shledal policisty „vinnými z útoku, který oběti způsobil tělesnou újmu”. Původně čelili obvinění z toho, že aktivistovi způsobili „těžkou újmu na zdraví”.

Dva ze sedmi policistů se útoku přímo neúčastnili, jejich povinností ve službě ale bylo „zabránit spáchání zločinu, a to i v případě, že se ho dopouštěli jejich kolegové z řad policie”. Oni je ale podle soudu k násilí naopak povzbuzovali.

Soud nesdělil, kdy bude stanovena výše trestu. Na základě hongkongských zákonů policistům hrozí až tříleté vězení, uvedla agentura Reuters. Tsang sám byl loni v souvislosti s incidentem odsouzen k pěti týdnům odnětí svobody za to, že napadl policisty a bránil se zatčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám