Hlavní obsah

Pákistánský soud zakázal oslavy svatého Valentýna na veřejnosti

– Islámábád

Soud v pákistánské metropoli Islámábádu v pondělí zakázal oslavy svátku svatého Valentýna na veřejnosti. Zároveň vyzval tištěná i elektronická média, aby se zdržela jakékoli propagace svátku zamilovaných. Informoval o tom pákistánský list Dawn.

Foto: Kari Cronbaugh-Auld, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Soud rozhodoval na základě petice, kterou předložil občan Abdul Vahíd. Ten kritizoval propagaci svátku sv. Valentýna v médiích, která je podle něj "v rozporu s islámem, a měla by být okamžitě zakázána". Petice dále požadovala zákaz oslav svátku zamilovaných na veřejnosti.

Svátek svatého Valentýna vyvolává v Pákistánu různé reakce. Někteří občané ho podporují a každoročně slaví, jiní proti němu protestují. Odpůrci dokonce pořádají protivalentýnské kampaně, mezi které patří například Den cudnosti na univerzitách nebo manifestace pod heslem „Řekněte NE svátku svatého Valentýna“ po celé zemi.

Odpůrce svátku podpořil pákistánský prezident Mamnún Husajn, který loni vyzval občany, aby svatého Valentýna neslavili, protože není součástí muslimské tradice, ale naopak patří k západní. „Negativní jevy západní kultury nepříznivě ovlivnily jednu z našich sousedních zemí,“ dodal Husajn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám