Hlavní obsah

Přes 600 kulohlavců uvízlo na Novém Zélandu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na špici novozélandského Jižního ostrova uvízlo dalších 200 kulohlavců. Od pátku je to další velká skupina těchto kytovců, které se stovky dobrovolníků snaží dostat zpět do moře. Z celkem asi 650 uvízlých zvířat přes 330 zahynulo, 100 je zpět v hluboké vodě a 220 je stále naživu a na mělčině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dobrovolníci zachraňovali velryby uvízlé na pobřežíVideo: Reuters

 
Článek

Šéf oddělení ochranářů Andrew Lamason řekl, že si je jist, že k pláži dorazila nová skupina kulohlavců. Všichni, které se předtím podařilo vrátit do hluboké vody, byli totiž označeni štítky, a žádné z 200 zvířat, jež se objevila na pláži nyní, štítky nemá. Skupina prvních 416 kulohlavců se u pláže objevila v pátek, což zmobilizovalo dobrovolníky z celého Nového Zélandu. Snaží se dotlačit ještě živá zvířata zpět do vody a hodlají v tom pokračovat i v neděli.

Lamason řekl, že 20 kulohlavců z nové skupiny už bylo utraceno, protože byli ve velmi špatném stavu. Dobrovolníci ve vodě vytvářejí lidský řetěz a tlačí zvířata do hloubky, aby se nedostala znovu na mělčinu. Profesionální záchranáři dobrovolníky upozornili na nebezpečí rejnoků a žraloků. Jeden z kulohlavců měl na těle známky pokousání od žraloka. Mike Ogle z oddělení ochrany přírody řekl, že není vyloučeno, že kulohlavce k břehu zahnal právě útok žraloka.

Foto: Anthony Phelps, Reuters

Dobrovolníci se snaží pomoci velrybám uvízlým na pobřeží Nového Zélandu

Kulohlavci uvízli na písčitém výběžku zvaném Farewell Spit, kde už řešili podobné případy v minulosti. Podle odborníků tamní dlouhé a lehce se svažující pláže ztěžují kytovcům navigaci směrem do moře, jakmile se jednou ocitnou v blízkosti pevniny.

O příčinách hromadných úhynů kytovců na plážích se ví zatím málo. Spekuluje se o tom, že do poslední chvíle pronásledují kořist, chrání nemocné jedince nebo unikají před predátory. Nový Zéland patří k zemím, kde kytovci uvíznou často. Páteční případ byl třetí největší v jeho dějinách. Ten vůbec nejhorší se datuje do roku 1918, kdy na Chathamských ostrovech uvízlo 1000 kulohlavců. V roce 1985 na Aucklandských ostrovech zaznamenali uvíznutí 450 zvířat. Kulohlavci dorůstají do délky 7,5 metru a v novozélandských vodách se vyskytují v hojném počtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám