Hlavní obsah

Rusko se obává amerického odchodu z Afghánistánu

Moskva/Washington

Pro odchod amerických vojáků z Afghánistánu není ta nejvhodnější doba, mohl by mít nepředvídatelné následky. Agentuře TASS to ve čtvrtek řekl Zamir Kabulov, zvláštní vyslanec prezidenta Vladimira Putina pro Afghánistán. Varoval, že bojovníci Islámského státu mohou z Afghánistánu napadnout státy středoasijského regionu.

Foto: Nasir Wakif, Reuters

Afghánské bezpečnostní složky před obrněným vozidlem v Kundúzu

Článek

Bezpečnostní situace v Afghánistánu se zhoršuje a vláda nemá dost sil na boj s ozbrojenou opozicí, upozornil Kabulov. „Neuvážený odchod zahraničních vojsk může mít nepředvídatelné následky a může zničit i ty nepatrné pozitivní kroky, jichž bylo v posledních letech dosaženo,” řekl. Počet civilních obětí byl loni nejvyšší od roku 2009 a dosáhl čísla 3500. [celá zpráva] Vláda nyní kontroluje necelých 60 procent okresů. [celá zpráva]

Od ledna do poloviny listopadu loňského roku padlo 6785 afghánských vojáků a policistů, za celý rok 2015 jich přitom zahynulo asi 5000.

V Afghánistánu podle oficiálních zpráv Pentagonu zůstává asi 8400 amerických vojáků, i když Obama původně plánoval stáhnout všechny do vypršení svého mandátu. Jejich počet měl letos klesnout na 5500 a hlavním úkolem je výcvik afghánských bezpečnostních sil. Podílejí se také na amerických protiteroristických operacích.

Strach z Islámského státu

Prezident Donald Trump se ke svým plánům ohledně Afghánistánu ještě podrobněji nevyjádřil. Podle Kabulova zatím ani Moskva s novým americkým vedením o této problematice nejednala. Ruský diplomat řekl, že Rusko je o obnovení spolupráce s USA a NATO v Afghánistánu ochotno jednat.

Kabulov varoval, že na severu Afghánistánu se shromažďují silné oddíly bojovníků Islámského státu. Rusko podle něj nevylučuje, že se mohou pokusit o vpád na území sousedních středoasijských států, zejména Tádžikistánu a Turkmenistánu. Tento týden zabili radikálové z Islámského státu v severní provincii Džúzdžán šest pracovníků Červeného kříže. Loni Islámský stát zabil v zemi na 900 lidí.

Americký generál chce zvýšit počet vojáků 

Vrchní velitel amerických vojsk v Afghánistánu John Nicholson, který ve čtvrtek referoval o aktuálních poměrech v Afghánistánu členům senátního výboru pro ozbrojené složky, řekl, že další stahování amerických vojáků není na místě. Naopak několik tisíc vojáků by kvůli protiteroristickým akcím mělo do Afghánistánu ještě zamířit. Podle Reuters je pravděpodobné, že tento požadavek brzy dostane na stůl prezident Donald Trump.

Nicholson rovněž kritizoval Pákistán, jehož podpora Tálibánu je podle generála zjevná. „Náš vztah s Pákistánem bude nejlépe podrobit celkovému přehodnocení,” uvedl. Washington během posledních let výrazně omezil ekonomickou i vojenskou podporu Islámábádu, neboť byli američtí představitelé zklamáni spoluprací Pákistánu s Tálibánem.

Nicholson také obvinil Rusko, že se pokouší podkopávat snahy Spojených států a NATO o vyřešení konfliktu v Afghánistánu. Moskva se tam podle něho snaží legitimizovat a podporovat hnutí Tálibán páchající teroristické útoky proti civilnímu obyvatelstvu.

Reklama

Výběr článků

Načítám