Hlavní obsah

Somálským prezidentem se stal i Američan. Trump by jej do země nepustil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Somálskou novou hlavou státu, kterou zvolili zákonodárci, se stal expremiér Mohamed Abdullahi Farmajo. Ve druhém kole mimo jiné porazil favorizovaného dosavadního prezidenta Hassana Sheikha Mohamuda. Nově zvolený prezident Farmajo, jenž krátce po svém zvolení složil přísahu, má dvojí občanství: somálské a americké, napsala agentura AP. Podle dekretu Donalda Trumpa by však nemohl přijet do USA.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Nový somálský prezident Abdullahi Farmajo

Článek

„Dnešní den je historický, započali jsme cestu k demokracii,” řekl Farmajo, když gratuloval svému soupeři k výhře.

V ulicích metropole Farmajovu výhru začalo oslavovat mnoho Somálců, včetně příslušníků armády. „Somálsko bude brzy novým Somálskem,” řekl agentuře AP místní policista Ahmed Ali.

Farmajo má dva tituly ze státní univerzity v Buffalu v americkém státě New York. Post premiéra po osmi měsících opustil v roce 2011. Od roku 1985 žil v USA, kam byl vyslán somálským ministerstvem zahraničí.

Pikantní je na tom fakt, že Somálsko figuruje na seznamu zemí, jejichž občané dle dekretu prezidenta USA Donalda Trumpa dočasně nesmějí na území Spojených států i v případě, že mají také americký pas. Legálností takového výnosu je v současné době předmětem soudního sporu.

Volby se odehrávaly v hangáru přísně střeženého letiště v Mogadišu. Prezidenta zákonodárci vybírali z 21 kandidátů a Farmajo se stal vítězem po sečtení hlasů z druhého kola voleb. V něm se o funkci ucházel spolu s dalšími dvěma kandidáty - dosavadním prezidentem Mohamudem a bývalým prezidentem Sharifem Sheikhem Ahmedem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám