Hlavní obsah

Sedm procent australských kněží zneužívalo děti, uvedla komise. Ostudné, přiznává církev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Na velké zneužívání dětí katolickými kněžími v Austrálii poukazuje Královská komise, která byla k tomuto tématu ustavena. Z jejího vyšetřování vyplynulo, že v letech 1950 až 2010 zneužívalo v Austrálii děti až sedm procent kněží. Komise v pondělí zveřejnila počty obětí i počty pachatelů. Církev přiznala, že je to ostudné.

Foto: Profimedia.cz

Kostel v Sydney

Článek

Jen mezi lety 1980 a 2015 bylo zneužito 4444 dětí tisícovkou katolických kněží, řekla BBC vedoucí právnička komise Gail Furnessová. Dodala, že průměrný věk obětí byl u dívek 10,5 roku a u chlapců 11,5 roku. V jednom případě bylo zneužívání oznámeno až po 33 letech.

Furnessová poznamenala, že příběhy obětí jsou si depresivně podobné: „Děti byly ignorovány, nebo v horším případě potrestány. Obvinění se nevyšetřovala. Kněží a náboženští představitelé se přesunuli. Věřící v místech, kam je přesunuli, nic nevěděli o jejich minulosti.“

Vyšetřováno bylo deset řádů, přičemž u jednoho — u řádu svatého Jana z Boha — se na zneužívání podílelo přes 40 procent kněží. U dalších tří pak tento počet překročil 20 procent.

Kněží, kteří v letech 1950 až 2010 zneužívali děti, tvoří celkem sedm procent ze všech kněží v Austrálii.

Z ostudy kabát

Královská komise — nejvyšší vyšetřovací orgán v Austrálii — byla ustavena v roce 2013 s cílem vyšetřit obvinění o sexuálním zneužívání a fyzickém týrání v desítkách australských institucí od církví a náboženských organizací přes školy až po sportovní kluby. Závěrečná zpráva bude zveřejněna v létě.

V příštích týdnech budou vypovídat někteří vysocí představitelé katolické církve.

Francis Sullivan z Rady katolické církve pro nastolení spravedlnosti a vyléčení (ran), který koordinuje reakci katolické církve, přiznal, že data ukazují na „masivní selhání“ církve při ochraně dětí.

„Tato čísla jsou šokující, tragická a neobhajitelná. Jako katolíci máme z ostudy kabát,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám