Hlavní obsah

Filipínský prezident zrušil příměří s povstalci a poslal armádu do boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipínský prezident Rodrigo Duterte ukončil příměří, které vláda loni v srpnu uzavřela s komunistickými povstalci. V projevu také nařídil armádě, aby se připravila k boji, neboť rebelové přede dvěma dny porušili příměří a zabili několik vojáků. Uvedla to agentura AP.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Článek

Marxističtí vzbouřenci oznámili, že přerušili klid zbraní, protože vláda odmítla propustit více politických vězňů a armáda narušovala jejich venkovská území.

Prezident řekl, že ve snaze posílit mír nechal propustit předáky vzbouřenců. Ti ale prý přišli s novými požadavky, které jsou přemrštěné a pro armádu těžko přípustné. Požadavky neupřesnil.

Hrozba nových bojů vládních sil s rebely vyvstala v době, kdy vojáci vedou ofenzívu proti muslimským radikálním skupinám na třech frontách na jihu Filipín.

Konflikt s levicovými extremisty z Nové lidové armády (NPA) na Filipínách trvá už téměř půl století. O život připravil nejméně 40 tisíc lidí, uvedla agentura Reuters.

Dlouhá asijská válka

Zakladatel filipínské komunistické strany žijící v nizozemském exilu José María Sison loni při vyhlášení příměří řekl, že dohoda zahrnuje také časový plán pro další rozhovory týkající se politických, hospodářských a ústavních reforem. Vytyčena byla také cesta k amnestii politických vězňů.

NPA je ozbrojenou složkou filipínské komunistické strany a od roku 1969 vede ozbrojené povstání v maoistickém stylu především na východě a jihu země. Její boj patří mezi nejdelší v Asii. Armáda odhaduje, že povstalci teď mají asi 3000 bojovníků, což je značný pokles v porovnání s dobami největší síly v 80. letech, kdy měla NPA zhruba 26 tisíc příslušníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám