Hlavní obsah

Rozpadne se Afghánistán? Vláda kontroluje méně než 60 procent okresů

– Kábul

Vláda v Kábulu kontroluje v současné době méně než 60 procent afghánských okresů. Uvedl to ve své nové zprávě úřad amerického zvláštního generálního inspektora pro obnovu Afghánistánu (SIGAR). Podle něj také výrazně vzrostly ztráty afghánských bezpečnostních sil v bojích s islamistickými povstalci.

Foto: Abdul Malik, Reuters

Afghánští policisté

Článek

„Všichni si tady myslí, že tato země se během dvou nebo tří let zhroutí,“ řekl agentuře AFP jeden ze západních pozorovatelů, který dlouhodobě v Afghánistánu žije.

Podle něj by se provincie pod kontrolou povstalců z Tálibánu mohly v brzké době odtrhnout.

Podle americké zprávy se loni značně zmenšilo území, které kontroluje vláda v Kábulu. K 15. listopadu loňského roku měl kábulský režim kontrolu nad 57 procenty ze 407 okresů země. To je o 15 procent méně, než tomu bylo o rok dřív. Deset procent územních celků je pod přímou kontrolou Tálibánu a o 33 procent se bojuje, uvádí se ve zprávě.

Nejhorší situace je v provincii Uruzgán, kde je pět ze šesti okresů pod kontrolou či vlivem povstalců, a v provincii Hílmand, kde rebelové kontrolují osm ze 14 okresů.

Stále větší ztráty

Afghánské armádní a policejní jednotky převzaly odpovědnost za bezpečnost od mezinárodních sil NATO, bylo to na konci roku 2014, kdy Severoatlantická aliance ukončila své bojové operace v zemi. Od té doby ztráty afghánských bezpečnostních sil v bojích proti hnutí Tálibán a dalším radikálním skupinám, jako je třeba Islámský stát, zásadně stouply.

Od ledna do poloviny listopadu loňského roku padlo 6785 afghánských vojáků a policistů a dalších 11 777 jich bylo zraněno. To je o 35 procent víc než za celý rok 2015, kdy zahynulo zhruba 5000 příslušníků afghánských bezpečnostních sil.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám