Hlavní obsah

Český misionář byl v Súdánu odsouzen ke dvaceti letům vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Súdánský soud v neděli odsoudil Čecha Petra Jaška ke dvaceti letům vězení. Jašek je v zemi, kde pracoval jako misionář, zadržován od prosince 2015 a odsouzen byl mimo jiné za špionáž. O rozsudku v neděli informovalo české ministerstvo zahraničí, jež zároveň vyjádřilo hluboké znepokojení.

Foto: Profimedia.cz

Křesťanský kostel v súdánské Jubě. Ilustrační foto

Článek

Jašek byl uznán „vinným ve všech bodech obžaloby, mimo jiné za špionáž a vyzvědačství. Ministerstvo zahraničních věcí ČR, které se tímto případem od počátku intenzívně zabývá na nejvyšší úrovni, je přesvědčeno, že uvedené soudní rozhodnutí nenachází oporu ve zjištěních skutkového stavu,“ uvedlo ministerstvo na svém webu.

Podle agentury AFP Čechův obhájce Umar Farúk dokonce tvrdí, že Jašek byl odsouzen k 24 letům odnětí svobody. Rozdíl v trestech uváděných českou diplomacií a advokátem zatím není jasný.

Farúk podle AFP prohlásil, že Jašek byl odsouzen za vniknutí do země bez víz, za špionáž, za pořizování snímků ve vojenských zónách a za vyvolávání nenávisti mezi komunitami.

Česká diplomacie počítá s vysláním svého zástupce v nejbližších dnech a s dalším jednáním. Bude-li to zapotřebí, pojede do Súdánu i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), pro něhož je podle webu ministerstva Jaškovo propuštění a návrat do vlasti prioritou.

Jeden ze starších tweetů lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského

Sám Jašek je podle informací zástupce ministerstva, který jej Chartúmu navštívil, „v relativně dobré fyzické i psychické kondici“ a věří v návrat do ČR.

Jašek byl v Súdánu zadržen v roce 2015. Podle české diplomacie tam byl na misionářské výpravě s cílem pomáhat tamním křesťanům. Spolu se třemi Afričany byl obviněn ze sedmi přečinů včetně protistátní činnosti. Podle některých místních médií mu hrozil až trest smrti.

Organizace Release International na svém webu napsala, že čtveřice je stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám