Hlavní obsah

Austrálii sužuje extrémní počasí, do měst žene krokodýly

– Canberra

Extrémní počasí s povodněmi v jižní části země a extrémním horkem na severovýchodě sužuje Austrálii. To způsobuje chaos i v místní přírodě. Zatímco na jihu se po povodních dostali krokodýli až do centra Darwinu či jeho satelitního souseda Palmerstonu, nedaleko Brisbane se našly tisíce uhynulých krabů. V řekách zase plavou mrtvé ryby včetně australských paokounů, informoval zpravodajský server The Times.

Článek

Podle ekologů ryby hynou proto, že se po letech sucha při povodních dostala povodňová voda do vnitrozemí, kde změnila stagnující, kontaminované vodní plochy na řeky. V nich je ale snížená hladina kyslíku a ryby ani další živočichové v nich nemohou přežít.

"Špinavá voda vytlačila všechen kyslík z řeky, a to zabilo spoustu paokounů," řekl oficiální činitel rybářství na řece Ward nedaleko města Charleville.

Sydney mezitím míří k rekordně horkému létu. V úterý tu teplota vystoupila na 38 stupňů a jednalo se už o osmý den, kdy teplota ve městě dosáhla alespoň 35 stupňů. Stačí už jen jeden podobně horký den, a toto léto vyrovná rekord z roku 1896.

Reklama

Výběr článků

Načítám