Hlavní obsah

Desítky mrtvých po atentátu v Mali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gao

Teroristický útok na vojenském stanovišti na severu Mali zabil podle zdroje v OSN 37 lidí, další jsou zranění. Informovala o tom agentura AFP. Agentura Reuters s odvoláním na malijskou armádu napsala, že šlo o explozi auta ve městě Gao, která si vyžádala nejméně 25 mrtvých.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci v Mali

Článek

Na místě byli vojáci a bývalí povstalci, kteří oblast společně chránili v souladu s mírovou dohodou, kterou zprostředkovala OSN.

„Sebevražedný útočník zaútočil na vojenském stanovišti. Výbuch zabil 37 lidí,” řekl agentuře AFP vojenský zdroj z mise OSN v Mali (MINUSMA). Mezi mrtvými jsou podle zdroje bývalí rebelové, především Tuaregové, a provládní síly.

Agentura Reuters naopak uvádí, že exploze auta s výbušninami si vyžádala nejméně 25 mrtvých. Novinář agentury, který byl na místě, řekl, že na zemi viděl desítky těl.

V roce 2012 etničtí Tuaregové zahájili povstání s cílem vytvořit nový stát. Do povstání se ale vmísili stoupenci Al-Káidy, kteří se zmocnili severních měst a začali uplatňovat islámské právo šaría.

Francouzské vojenské jednotky teroristy z území vytlačily o rok později. Al-Káida však nadále v oblasti útočí. Navzdory přítomnosti mírových sil OSN se teroristé dostávají do oblastí, které byly dříve považovány za bezpečné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám