Hlavní obsah

Zahradili cestu sanitce. Rusko pobouřil případ „smrtícího hulvátství”

Moskva

Rusko pobouřil případ z Kamčatky, kde řidička osobního vozu a její spolucestující bránili v průjezdu houkající sanitce. Pacient - jednadvacetiletý mladík - zemřel ještě před příjezdem lékařů. Tisíce lidí se už podepsaly pod petici požadující přísně potrestat „hulváty”, kterým za zablokování sanitky hrozí jen pokuta 500 rublů (asi 213 Kč).

BEZ KOMENTÁŘE: Řidič nechtěl pustit sanitku

 
Článek

Záchranáři tvrdí, že je neústupná řidička a její pasažér zdrželi asi deset minut, a tak jim cesta za pacientem trvala 13 minut místo tří. Agresivně vyhrožující spolucestující řidičky podle této verze bránil tomu, aby zdravotníci ze sanitky vystoupili a zbytek cesty za dusícím se mladíkem doběhli.

Petice žádá náčelníka vyšetřovatelů a generálního prokurátora, aby se osobně postarali o to, že viníci skončí ve vězení – „vždyť v podstatě svým počínáním zabili člověka”.

Případem se po rozruchu v médiích skutečně začali zabývat vyšetřovatelé, a to podle paragrafu o způsobení smrti z nedbalosti, za což mohou hrozit až dva roky za mřížemi. Zatím však žádného z aktérů incidentu z úterní noci neobvinili, nejprve hodlají přistoupit k výslechům, aby poznali i verzi druhé strany. Na veřejnost se mezitím dostalo jméno třicetileté řidičky působící v poměrně prominentní funkci v Petropavlovsku-Kamčatském.

Poslanci ruského parlamentu se už nechali slyšet, že se chystají zpřísnit zákon tak, aby v budoucnu bylo možné bránění v cestě sanitce trestat nejen jako přestupek, ale jako zločin. Tato změna se má stát součástí návrhu zákona o ochraně lékařů před napadením.

Reklama

Výběr článků

Načítám