Hlavní obsah

Donalde Trumpe, pomozte! Tálibán ukázal zajatého Američana s Australanem

– Washington

Afghánský Tálibán zveřejnil ve středu video s uneseným Američanem a Australanem, kterých se radikálové zmocnili loni v srpnu. Američan Kevin King a Australan Timothy Weeks na něm prosí americkou vládu, aby je vyměnila za zajaté bojovníky držené Američany v Afghánistánu, jinak jim hrozí smrt.

Foto: ČTK/AP

Unesený Američan Kevin King

Článek

Nahrávku předal médiím mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. Jde o první video s pedagogy působícími na kábulské univerzitě. Oba muži jsou bledí a mají hustý plnovous. Uvádějí, že video bylo natočené 1. ledna.

Weeks se na snímku obrací na nově zvoleného prezidenta: „Donalde Trumpe, pane, prosím, žádám vás, je to ve vašich rukou, žádám vás, prosím, o vyjednávání s Tálibánem. Pokud s nimi nebudete jednat, zabijí nás.“

Uvádí, že Tálibán požaduje propuštění vězňů držených na letecké základně Bagrám a v kábulské věznici Púli Čarkí ve východní části Kábulu.

Pokus o osvobození se nezdařil

Oba muži učili na Americké univerzitě v Kábulu. Uneseni byli v srpnu. Spojené státy podnikly v září záchrannou operaci s cílem oba osvobodit. Mise neuspěla, protože oba muži nebyli na místě, kde tajná služba předpokládala, uvedla agentura Canadian Press.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner řekl, že americké úřady zveřejněný záznam zkoumají a zatím nemohou potvrdit jeho pravost. Braní rukojmí ale odsoudil.

Australské ministerstvo zahraničních věcí a obchodu bylo sdílnější: „Australská vláda úzce spolupracuje s dalšími vládami na propuštění Australana uneseného v Afghánistánu v srpnu 2016.” Jaké kroky konkrétně podniká, resort neuvedl s ohledem na bezpečnost uneseného.

Unesené rodině se v zajetí narodily děti

Pedagogové nejsou jedinými cizinci, které drží v zajetí afghánští vzbouřenci. Před Vánocemi, 19. prosince, bylo zveřejněno video s unesenou kanadskoamerickou rodinou i s dvěma dětmi, které se jí narodily v zajetí.

Kanaďan Joshua Boyle a jeho americká žena Caitlan Colemanová byli uneseni v Afghánistánu nebezpečnou sítí Hakkání v roce 2012, kdy se tam vydali jako turisté.

Žena byla v té době těhotná. Video zachycuje poprvé dva syny páru.

Colemanová na videu prosí, aby skončila jejich „kafkovská noční můra“. Na videu kritizuje jak kanadskou a americkou vládu, tak únosce z nebezpečné sítě Hakkání: „Chápeme, že nás obě strany nenávidí a klidně nás nechávají s našimi dvěma dětmi v těchto problémech. My ale můžeme jen prosit a modlit se, aby někdo pochopil zvěrstva, která nám tito lidé provádějí v rámci takzvané odvety.“

Kanaďan Joshua Boyle a jeho americká žena Caitlan Colemanová byli uneseni v Afghánistánu sítí Hakkání v roce 2012.

Dva vysocí představitelé Tálibánu řekli agentuře Reuters, že video zveřejnila síť Hakkání a ještě předtím, než to udělala, je zaslala na americké a kanadské velvyslanectví. Dodali, že síť požaduje propuštění tří klíčových členů sítě včetně bratra strýce Siradžuddína Hakkáního, který je tajemníkem vůdce Tálibánu.

Colemanová vyzvala dosluhujícího prezidenta Baracka Obamu i jeho nástupce, aby se s únosci dohodli. „Chtějí peníze, moc a své přátele. Musíte jim je dát, než dojde k pokroku.“

Obavy vzbudila zejména slova Colemanové, že na videu jsou dvě ”přeživší děti”.

Mluvčí kanadského ministerstva pro globální záležitosti Michael O´Shaughnessy řekl, že experti studují záznam a dodal: „Hluboce nás znepokojuje bezpečnost a stav Joshuy Boyleho, Caitlan Colemanové a jejich dětí. Vyzýváme k jejich bezpodmínečnému propuštění.“

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby žádal o okamžité propuštění rodiny z humanitárních důvodů a pohrozil, že by Spojené státy „mohly pokračovat v agresivních akcích“, aby dostaly všechny americké zajatce domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám