Hlavní obsah

Korupční skandál v Jižní Koreji zasáhl velké firmy včetně Samsungu

Soul

Předpokládaný dědic největšího jihokorejského podniku Samsung Group I Če-jong byl oficiálně označen za podezřelého v korupčním skandálu, který vedl k dočasnému sesazení jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje. Oznámili to ve středu vyšetřovatelé. Samsung posílal peníze nadacím spravovaným důvěrnicí prezidentky Čche Son-sil.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Panuje podezření, že peníze Samsung poskytoval nadacím, aby z toho získával různé výhody, Mohlo jít o podporu jihokorejské vlády pro kontroverzní fúzi společnosti Samsung C s firmou Cheil Industries, se kterou nesouhlasili menšinoví vlastníci, uvedl mluvčí vyšetřovacího týmu Hong Čong-sok. Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách.

Ze spojení firem Samsung C a Cheil Industries nejvíc těžil I Če-jong a jeho rodina, uvedla agentura AP. Výslech předpokládaného dědice Samsungu I Če-jonga začne ve čtvrtek. Kvůli tomu se nezúčastní ani Světového ekonomického fóra v Davosu. Tam ale nepojedou ani ředitelé firem SK Group, Lotte. Ty stejně jako v případě společností Hyundai Motor Company a Hanwha Group posílaly peníze do nadací Mir a K-Sport, kterou spravovala právě Čche Son-sil. Celkem tam firmy poslaly 80 miliard wonů (1, 7 miliardy korun).

Problémy Samsungu

Minulý měsíc I Če-jong před poslanci jihokorejského parlamentu prohlásil, že bylo nevyhnutelné posílat peníze nyní vězněné prezidentčině důvěrnici Čche Son-sil. Zároveň připustil, že tyto dary byly nepatřičné. Peníze byly mimo jiné určeny na nákup koní pro dceru Čche Son-sil, která se věnuje jezdeckému sportu a získala zlatou medaili na asijských hrách. I Če-jong tvrdí, že o tom nevěděl.

Úřady zatím odmítají sdělit, kolik peněz Samsung investoval do nadací a dalších zájmů prezidentčiny důvěrnice. Podle tamních médií a poslanců, citovaných agenturou AP, Samsung podepsal smlouvu v hodnotě 18 miliónů dolarů s firmou prezidentčiny důvěrnice na financování jezdeckého výcviku Čcheiny dcery v Německu. Daroval údajně i 17 miliónů dolarů dvěma neziskovým nadacím, které Čche využívala i ke svému osobnímu prospěchu.

Mluvčí týmu vyšetřovatelů uvedl, že vyšetřovatelé zabavili prezidentčině důvěrnici počítač, v němž našli podrobnosti o transakcích mezi Samsungem a důvěrnicí, včetně peněz použitých pro její dceru v Německu. Až vyšetřovatelé dokončí výslech I Če-jonga, rozhodnou, zda přidají na seznam podezřelých více představitelů Samsungu.

I Če-jong, který je místopředsedou dceřiné společnosti Samsung Electronics, vede celý konglomerát Samsung Group od května 2014, kdy jeho otce I Kun-hia ochromil infarkt. I Če-jong je jeho jediný syn.

Kvůli skandálu s důvěrnicí v prosinci dočasně odvolal prezidentku Pak Kun-hje parlament. O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud, který už začal záležitost projednávat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám