Hlavní obsah

Japonská ministryně navštívila kontroverzní svatyni Jasukuni, sousedi to prý pochopí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Pouhý den po historické návštěvě japonského premiéra Šinzóa Abeho v Pearl Harboru navštívila japonská ministryně obrany Tomomi Inadaová kontroverzní svatyni Jasukuni v Tokiu. Tradičně tím vyvolala kritiku sousedních zemí. Ve svatyni je uctíváno 2,5 miliónu padlých japonských vojáků, mezi nimi i několik odsouzených válečných zločinců.

Foto: ČTK/AP

Japonská ministryně obrany Tomomi Inadaová

Článek

„Navštívila jsem svatyně s přáním budoucího upevnění míru pro Japonsko a pro celý svět,“ prohlásila ministryně, o níž se už hovoří jako o budoucí možné premiérce, ačkoli vede resort obrany teprve od srpna.

Svatyni navštěvovala Inadaová i v minulosti ještě jako poslankyně.

Návštěvy Jasukuni japonskými politiky tradičně vyvolává nesouhlas sousedů. Reakce z Jižní Koreje na sebe ve čtvrtek dopoledne nenechala dlouho čekat. „Vyjadřujeme hluboké znepokojení a lítost,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo zahraničí a krok Inadaové označilo za „odsouzeníhodný“.

Japonská ministryně na předchozí dotaz novinářů, zda se neobává odsudků Koreje a Číny, odvětila: „Myslím si, že bez ohledu na jejich dějinný pohled a spojenectví či nepřátelství chápou, že vzdávám úctu těm, kteří dali za svou zemi svůj život.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám