Hlavní obsah

Japonský premiér navštíví Pearl Harbor. Jako první ministerský předseda od války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský premiér Šinzó Abe v pondělí položil věnce na americkém vojenském hřbitově na Havaji, kde během své dvoudenní návštěvy zavítá do přístavu Pearl Harbor a uctí památku obětí japonského útoku z prosince 1941. Tam se v úterý objeví po boku amerického prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe

Článek

Abe dorazil na Havaj 75 let od útoku, po kterém se Spojené státy zapojily do druhé světové války. Krátce po příletu zavítal na hřbitov příslušníků amerického vojska, kde položil věnec a uctil chvílí ticha americké vojáky padlé ve válce.

Ještě před příletem prohlásil, že chce svou návštěvou vyslat do světa poselství, že Japonsko nikdy nebude opakovat zvěrstva z minulých válek. Vyjádřil přitom naději, že jeho čin potvrdí usmíření mezi oběma zeměmi, které jsou nyní spojenci.

Abe na Havaji zavítal rovněž k památníku obětí nehody z roku 2001, kdy se japonská rybářská loď srazila s americkou ponorkou a zahynulo devět členů americké posádky.

Abe se stane prvním japonským úřadujícím premiérem, který se vydá na základnu Pearl Harbor, kde během útoku zemřelo přes 2400 amerických vojáků. Jeden z přeživších Alfred Rodrigues v pondělí agentuře AP řekl, že návštěvu vítá. Omlouvat se však podle něho není nutné.

„Válka je válka. V podstatě dělali, co se od nich čekalo, a my také. Necítím vůči nim žádnou zášť,” prohlásil americký veterán. Japonský premiér omluvu za činy tehdejšího vedení své země nechystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám