Hlavní obsah

Na Sibiři se otrávily desítky lidí, kteří se snažili opít pěnou do koupele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irkutsku
Aktualizováno

Nejméně 48 lidí v sibiřském Irkutsku zahynulo poté, co vypili nápoj vyrobený z pěny do koupele Bojaryšnik (hloh) s obsahem jedovatého metanolu. Dalších patnáct lidí skončilo ve vážném stavu v nemocnici. S odkazem na ruská oficiální místa o tom informovala agentura AP.

Článek

„Podle posledních informací bylo s podezřením na otravu hospitalizováno 54 lidí, z nichž 33 zemřelo a stav ostatních je vážný nebo mimořádně vážný,” citovala agentura nejmenovaného činitele regionální záchranné služby. Agentura AP se odkazuje na Tatjanu Lebeděvovou z místního zdravotnického úřadu.

Desítky lidí se v šestém největším městě Ruska otrávily přesto, že byla pěna do koupele jasně označena varováním, že není určena k vnitřnímu užití. Případem se už začala zabývat policie.

Podobné případy jsou v Rusku poměrně časté, otrava tolika lidí je ale výjimka.

Samohonka vytlačuje legální lihoviny

O tragické kauze v Irkutsku byl informován prezident Vladimir Putin, oznámil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Premiér Dmitrij Medveděv vydal prohlášení, které vyzývá k postihování podloudného prodeje nezákonně vyrobeného alkoholu. Výroba "samohonky", jak v Rusku nazývají podomácku nelegálně vyráběný alkohol, je podle Medveděva tak rozšířená, že z trhu vytlačuje legálně vyráběné lihoviny.

Ve městě byl zakázán prodej veškerého nepotravinářského zboží, které obsahuje alkohol. Policie podle agentury TASS zadržela sedm lidí podezřelých z šíření smrtící metanolové směsi.

Pracovníci úřadů vyvěsili po Irkutsku upozornění. S varováním obcházejí i byty ve čtvrti, kde se nebezpečný alkohol objevil. Procházejí také místa, kde přebývají bezdomovci.

Reklama

Výběr článků

Načítám