Hlavní obsah

Čína po zvolení Trumpa znervózněla, uklidnit ji přiletěl „starý přítel” Kissinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Peking po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem neví, na čem je. Čínský prezident Si Ťin-pching proto oslovil „starého přítele čínského lidu“, někdejšího amerického ministra zahraničí Henryho Kissingera. Ten zůstává i 39 let po odchodu ze své funkce pro Číňany člověkem, který jim dokáže vysvětlit americké postoje a pohled na svět. A vysvětlovat přiletěl i nyní. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exministr zahraničí USA Kissinger se setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingemVideo: Reuters

 
Článek

„Dospěli jsme do klíčového bodu. My na čínské straně sledujeme situaci velmi podrobně. Doktore Kissingere, jsem jedno velké ucho a čekám, co mi řeknete o současné situaci ve světě a budoucnosti americko-čínských vztahů,“ řekl na úvod schůzky s 93letým politickým matadorem čínský prezident.

Henry Kissinger v 70. letech minulého století sehrál klíčovou roli v zachování míru a zasadil se o takzvanou politiku „détente”, tedy uvolnění napětí mezi Spojenými státy a Čínou, respektive tehdejším Sovětským svazem. V roce 1973 za to byl oceněn Nobelovou cenou míru.

Henry Kissinger s členem politbyra a obávaným šéfem Ústředního výboru pro disciplinární inspekci komunistické strany Wang Čchi-šanem.

Nyní má Kissinger za úkol vysvětlit, co čeká svět s Trumpem v Bílém domě. A Kissinger to zřejmě opět dokáže. Ve středu se v New Yorku s nastupujícím prezidentem sešel a politiku s ním probíral. [celá zpráva] Domů by měl naopak patrně nejúspěšnější diplomat v americké historii přivézt návod, jak číst politiku Pekingu.

V Číně byl Henry Kissinger od první klíčové návštěvy v roce 1971, kdy s tehdejším čínským vůdcem Mao Ce-tungem dojednával překvapivou státní návštěvu prezidenta Richarda Nixona, více než osmdesátkrát. A tamní média ho proto titulují „starým přítelem čínského lidu“.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Stěžejní roli Kissinger sehrál i v analýze politiky Sovětského svazu. A spekuluje se také o tom, že prezidentu Nixonovi rozmluvil svržení jaderné pumy na severní Vietnam.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám