Hlavní obsah

Řidiči v Praze blednou závistí, Japonci opravili obří kráter za týden, Češi potřebují léta

– Tokio

Pouhý týden trvalo japonským úřadům, než zarovnali kráter, který se vytvořil na pětiproudé silnici v centru Fukuoky, a obnovili v místě provoz. Dopravní omezení byla odvolána v úterý v pět hodin ráno. Úřady se přitom omlouvaly za denní zpoždění, které práce nabraly kvůli špatnému počasí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonci po týdnu opravili obří kráter v silniciVideo: Reuters

 
Článek

Obdivuhodná akceschopnost Japonců ostře kontrastuje se zdlouhavým postupem českých úřadů a opravářů v podobných případech, jako například nyní v případě malého kráteru na pražské Vysočanské estakádě.

Japonská rychlost

K sesuvu půdy došlo u křižovatky v blízkosti fukuokského hlavního nádraží minulé pondělí v důsledku prací na prodloužení linky metra. Kráter měřil 30 metrů a hluboký byl 15 metrů.

Foto: Sadayuki Goto, ČTK/AP

Propad země v japonském městě Fukuoka

Úřady daly okamžitě okolí uzavřít a dělníci se pustili do práce. Do kráteru nasypali 7000 metrů krychlových zeminy s příměsí cementu. Podle agentury Reuters bojovali s časem, protože do díry se stále hrnula odpadní voda a hrozil další půdní propad a zřícení přilehlých budov.

Radnice sedmého nejlidnatějšího města Japonska plánovala, že opravy budou dokončeny už v pondělí, ale nakonec se práce o den zpozdily. Starosta města Soičiró Tahašima se za nehodu omluvil a současně ocenil spolupráci soukromého a veřejného sektoru na nápravě. Radnice také přislíbila, že odškodní téměř sto firem v okolí, jimž v důsledku nehody a uzavření ulice klesly tržby.

A teď do staré dobré Evropy...

Také v Praze se propadla vozovka. K sesuvu na Vysočanské ale došlo v důsledku lijáků už koncem července. O tom, že by opravy byly hotovy za pár dnů, si však mohou čeští řidiči nechat zdát. Kvůli zborcené kanalizační stoce, kterou dělníci ručně znovu vyzdívají, je opětovné otevření estakády plánováno nejdříve na prosinec příštího roku.

BEZ KOMENTÁŘE: Práce pod Vysočanskou estakádou v PrazeVideo: Lucie Fialová, Právo

Na komunikaci prozatím město pustilo v jednom směru autobusy MHD s tím, že v následujících týdnech by mohl začít jejich kyvadlový provoz.

Foto: Aleš Berný, ČTK

Oprava zhruba 400 metrů kanalizace má být hotova na přelomu srpna a září příštího roku, potom Technická správa komunikací zrekonstruuje i vozovku nad stokou.

Po estakádě z roku 1967 projíždělo před havárií denně kolem 6000 vozidel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám