Hlavní obsah

Nový Zéland postihly následné otřesy

– Auckland • Aktualizováno

Po silném nedělním zemětřesení, při němž zemřeli nejméně dva lidé, postihly v pondělí Nový Zéland následné otřesy o síle 6,2 stupně. Stejně jako první úder živlu zasáhly zejména východní pobřeží méně obydleného Jižního ostrova v okolí města Christchurch.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky zemětřesení v novozélandském WellingtonuVideo: Reuters

 
Článek

Nové otřesy zasáhly zemi v 13:45 místního času (1:45 SEČ). Ohnisko bylo opět v malé hloubce deseti kilometrů. Po nedělním zemětřesení už byly zaregistrovány stovky následných otřesů, uvedla BBC. Podle serveru GeoNet mohou přicházet ještě po několik měsíců. GeoNet také dodal, že nedělní zemětřesení tvořily ve skutečnosti dva otřesy následující hned po sobě. Proto se zdálo, že zemětřesení je tak dlouhé a ještě sílí, jak popisovali svědci. Podle různých zdrojů mělo sílu 7,4 až 7,8 stupně. [celá zpráva]

Foto: Anthony Phelps, Reuters

Zemětřesení poničilo silnici číslo jedna u Wardu

Nedělní zemětřesení způsobilo značné škody. Největší nebezpečí nyní hrozí od řeky Clarence. Sesuv půdy nejdříve zablokoval její tok, poté se vylila z břehů a dolů se „valí stěna vody”. Obyvatelé žijící okolo řeky proto byli vyzváni, aby se urychleně přemístili na vyvýšená místa.

Foto: Reuters

sesuv zablokoval na Novém Zélandu u Kaikoury silnici číslo 1

Foto: Anthony Phelps, Reuters

Poškozená trať u Tirohangy

Poškozeny jsou desítky domů nejen přímo v zasažené oblasti, ale i v metropoli Wellingtonu ležící na Severním ostrově, uvedla místní média. Škody podle premiéra Johna Keye dosáhnou nejméně několika miliard novozélandských dolarů.

Foto: Ross Setford, ČTK/AP

Prasklina na ulici ve Wellingtonu

Záchranářům se z trosek domů podařilo vyprostit již řadu lidí včetně stoleté ženy v přístavním městě Kaikoura. Její mladší příbuzný takové štěstí neměl a je jednou ze dvou dosud registrovaných obětí. Druhý člověk zemřel na infarkt.

Foto: ČTK/AP

Krávy postižené zemětřesením u Kaikoury na Novém Zélandu

Úřady se obávají, že třetí obětí se může stát řidič kamiónu, který je patrně i se svým vozem zasypán v sesuvu půdy na pobřežní silnici u Kaikoury. Toto turistické centrum severně od Christchurche vůbec nejhůře zasáhl nejsilnější nedělní otřes změřený americkou geologickou službou USGS na 7,8 stupně. Jeho ohnisko leželo relativně mělko, jen asi deset kilometrů pod zemí. Otřesy byly cítit po celé zemi od Aucklandu na severu země až po Dunedin na jihu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám