Hlavní obsah

Americké volby uvedly do pohotovosti jihokorejskou armádu, bojí se provokací KLDR

Soul

Jihokorejská armáda je od pondělí kvůli americkým prezidentským volbám v nejvyšší pohotovosti. Panují obavy, že by při příležitosti amerických prezidentských voleb mohla KLDR vypálit balistickou raketu středního doletu, uvedla agentura Jonhap.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejský voják u tanku K1 poblíž demilitarizované zóny v Padžu

Článek

Podle jihokorejských vojenských představitelů je možné, že by KLDR mohla povést další test raket, aby tak vyslala signál příštímu americkému prezidentovi.

„Bedlivě sledujeme každý pohyb severokorejské armády na jaderné střelnici Pchjunggje-ri i na dalších odpalovacích zařízení,“ řekl představitel generálního štábu v Soulu s tím, že armáda je připravena okamžitě reagovat.

Možné by to bylo zejména v případě vítězství Hillary Clintonové. Tak by mohla ještě zostřit sankce uvalené na KLDR. „Je přesvědčena, že prostě nemůžeme dovolit a nedovolíme Severní Koreji získat jadernou zbraň dopravitelnou na cíl, což by byla přímá hrozba USA,“ řekla Hlasu Ameriky Laura Rosenbergová, která patří mezi zahraničněpolitické poradce demokratické kandidátky.

Spolupráce s Čínou

„Je také přesvědčena, že potřebujeme spolupracovat s našimi spojenci, aby se zvětšil tlak na Severní Koreu, protože to je jediný způsob, jak ji dovést k tomu, aby se vzdala jaderného programu,“ dodala s tím, že v této otázce chce spolupracovat s Čínou.

Zmínila ale, že to současně bude znamenat i kroky, které se Číně nelíbí, jako je plánované rozmístění antiraket THAAD v Jižní Koreji i s mocným radarem pracujícím v pásmu X.

Bývalá tajemnice ministra obrany Michele Flournoyová, která je považována za nejpravděpodobnějšího kandidáta na post ministra obrany v případné vládě Clintonové, řekla, že by USA neotevřely jednání s KLDR, dokud by země neukázala zájem o denuklearizaci.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Také Trump chce spolu s Pekingem tlačit na Pchjongjang, protože podle něj Čína nechce mít u svých hranic  takto nebezpečný režim. S Čínou v této otázce míní jednat z pozice síly. Dal ale najevo ochotu přímo jednat Kim Čo-unem.

Reklama

Výběr článků

Načítám