Hlavní obsah

Krejčíř drží protestní hladovku kvůli podmínkám ve vězení

– Pretoria

Radovan Krejčíř zahájil hladovku na protest proti podmínkám v jihoafrickém vězení s maximální ostrahou, kam byl nedávno převezen kvůli údajných plánům na další pokus o útěk. Uvedl to podle serveru iol.co.za ve středu jeho právník Frank Cohen u soudu během procesu, v němž je Krejčíř obžalován z podílu na vraždě Libanonce Sama Issy.

Foto: repro, Novinky

Radovan Krejčíř u soudu v JAR

Článek

Cohen tvrdí, že dozorci na Krejčíře dohlížejí, i když spí nebo jde na toaletu. Svým příbuzným prý nesmí telefonovat v češtině. Cohen si také stěžoval na to, že kvůli velmi přísné ostraze se nemohl se svým klientem dostatečně poradit. Nemohl přinést ani odnést příslušnou dokumentaci. „To není stíhání, ale perzekuce,“ uvedl Cohen. Krejčíř se má podle něj obrátit na soud vyššího stupně s žádostí o zlepšení podmínek ve věznici v Pretorii.

O novém Krejčířově plánu na útěk měly úřady informovat anonymní zdroje. Dopomoci mu k němu měli najatí bývalí příslušníci ozbrojených sil.

Opět se tak ocitl v pretorijské věznici Kgsoi Mampuru II., kde už kdysi pobýval. Konkrétně byl umístěn v křídle pro zvláště nebezpečné vězně. Soudní stání s ním má nyní nově střežit i jihoafrická protiteroristická jednotka

V České republice byl Krejčíř pravomocně odsouzen za podvody s akciemi Teplárny Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5, za což dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení. V případu tunelování firmy Čepro ho český soud poslal nepravomocně za mříže na 15 let mimo jiné za přípravu vraždy celníka.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám