Hlavní obsah

Afghánka se zelenýma očima uhranula svět, nyní sedí v pákistánském vězení

Objevila se na jedné z nejslavnějších fotografií historie. Mladá afghánská dívka s velkýma zelenýma očima a červeným šátkem. Její portrét obletěl a uhranul v 80. letech celý svět. Z dívky je dnes zralá žena, která se ocitla v pákistánském vězení a hrozí jí sedm let kvůli padělaným osobním dokumentům. Napsal to ve středu server deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Profimedia.cz

Snímek nazvaný Afghánská dívka patří mezi nejslavnější fotografie historie.

Článek

Dívka jménem Šarba Gulová, jejíž rodiče byli zabiti při bombardování během sovětské okupace Afghánistánu, byla poprvé vyfocena v roce 1984 v uprchlickém táboře na okraji severopákistánského města Péšávár. Tehdy jí bylo zhruba 13 let. Na titulní stránku magazínu National Geographic se její snímek dostal v červnu roku 1985 a okamžitě se stal symbolem utrpení Afghánců během válečného konfliktu.

Foto: Profimedia.cz

Šarba Gulová je v pákistánském vězení kvůli padělaným osobním dokumentům.

Osud dívky měl ale k happyendu daleko. Magazínu se ji podařilo po mnoha letech vystopovat a zjistil, že se Šarba vdala a porodila čtyři dívky, z nichž jedna brzy zemřela. Policista Tahir Khan nyní potvrdil, že Šarba byla v Péšaváru zatčena kvůli padělaným osobním dokumentům, je ve vězení a hrozí jí sedm let žaláře a následné vyhoštění.

Foto: Profimedia.cz

Nejslavnější snímek historie, na kterém je Šarba Gulová(vlevo), autor fotografie Steve McCurry a snímek Šarby v současnosti

V Pákistánu je oficiálně registrováno 2,5 miliónu afghánských uprchlíků. Odhaduje se, že další víc než milión v zemi žije, aniž by byl podchycen úřady. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ale informuje o množství případů šikany a pronásledování afgánských uprchlíků ze strany pákistánských úřadů. Mnozí běženci se proto raději vrací do Afghánistánu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám