Hlavní obsah

Atentát v Pákistánu má přes šedesát obětí, přihlásil se k němu IS

– Kvéta • Aktualizováno

Při pondělním útoku několika teroristů na výcvikové středisko policie v pákistánské Kvétě zahynulo nejméně 60 lidí, převážně rekrutů, a dalších přinejmenším 118 osob bylo zraněno. Informovala o tom CNN. Podle úřadů měli někteří útočníci na sobě pásy s výbušninami, které odpálili. Svědci zmiňovali, že slyšeli tři exploze. K útoku se přihlásil Islámský stát (IS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ze zničeného výcvikového centra v páksitánské KvétěVideo: Reuters

 
Článek

Provinční ministr vnitra Sarfraz Bugtí uvedl, že útok, kteří provedli zřejmě tři teroristé, byl dobře koordinovaný. Okolo půlnoci místního času se z několika různých směrů ozvala střelba. Poté útočníci vnikli do budovy, v níž v tu dobu bylo podle Bugtího asi 700 lidí.

Některé z nich si atentátníci vzali jako rukojmí. „Viděl jsem tři muže v maskáčích, kteří měli zakryté obličeje a byli vyzbrojeni automatickými zbraněmi,” řekl jeden z kadetů pákistánské televizi. „Začali pálit a vešli do společné ložnice, ale mě se podařilo utéci přes zeď,” dodal.

Foto: Naseer Ahmed, Reuters

Pákistánští vojáci obkličují výcvikové cetrum policie, které napadli atentátníci.

Při zásahu armády a pohraničníků, který trval pět hodin, se odpálili dva z útočníků, třetí byl zastřelen, uvedla BBC. 

Vysoce postavený představitel armády řekl Reuters, že odposlechnuté telefonní hovory útočníků naznačují, že patřili ke skupině Laškare Džhangvi, která byla ve spojení s operativci v Afghánistánu. Tato organizace, která je napojená na teroristickou síť Al-Káida, má na svědomí smrt tisíců lidí. K útoku se však dopoledne přihlásil IS, jehož tvrzení nebylo možné ověřit.

Pondělní útok byl nejkrvavějším v Pákistánu od srpna, kdy sebevražedný atentátník zabil v Kvétě 88 účastníků pohřbu zastřeleného prominentního právníka Bilála Anvara Kásího. [celá zpráva]

Foto: Arshad Butt, ČTK/AP

Jeden ze zraněných pákistánských kadetů

Foto: Naseer Ahmed, Reuters

Vjezd do výcvikového střediska policie v Kvétě

Kvéta je správním střediskem provincie Balúčistán, bohaté na ropu, zemní plyn a nerosty. Oblast je od roku 2004 dějištěm konfliktu mezi separatisty a pákistánskou armádou. Bojovníci za nezávislost obviňují vládu, že sice v provincii těží přírodní zdroje, ale ze získaných prostředků nic nedává na zlepšení situace chudého obyvatelstva. Balúčistán je také častým místem střetů mezi šíity a sunnity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám