Hlavní obsah

Bangkok se utápí ve smutku, Thajci svého krále uctívali jako boha

Novinky, pro Novinky Matěj Ch. (Bangkok)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Thajsko oplakává smrt zbožšťovaného krále Pchúmipchona Adundéta, nejdéle vládnoucího monarchy na světě. Smuteční náladu v Bangkoku a velikost obliby krále v očích lidí pro Novinky.cz popsal Čech Matěj Ch., který v thajské metropoli pobývá.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Lidé krále uctívali jako boha.

Článek

„Thajci mají svého krále v lásce. Všude po městě narážíte na fotografie a portréty krále a jeho manželky, jsou na billboardech i portrétech, které nezřídka zakrývají celou budovu. Pokaždé, když jedu taxíkem a taxikář projíždí kolem královy podobizny, pohladí sošku Buddhy, kterou s sebou vozí jako všichni taxikáři. I lidé, kteří procházejí kolem těchto podobizen, se na chvíli zastaví a ukloní. Král je všude přítomen a lidé mají jeho fotky dokonce na nočních stolcích.

Když před nedávnem slavila královna narozeniny, tak u téměř každého vyobrazení královského páru na ulici hrála hudba a lidé kladli květiny a zapalovali svíčky. Král figuruje na všech bankovkách, a pokud by vám například bankovka při placení vypadla z rukou a vy jste ji chtěli na zemi zachytit nohou, můžete se dostat do problému s policií, protože jste pohaněli královský majestát.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Thajsko zahalil smutek.

Zdravotní stav krále nebyl dobrý již delší dobu. Pro Thajce to byla závažná situace. V Thajsku obecně platí nařízení, že všechny kluby musí zavírat nejpozději dvě hodiny po půlnoci, a poté si už nemůžete koupit alkohol. Některé kluby však díky úplatkům policii zůstávají otevřené až do ranních hodin. Se zhoršujícím se stavem monarchy už to tak ale nebylo. U všech podniků stáli po druhé hodině ranní příslušníci armády a dohlíželi na to, aby se zákon neporušoval. Také podniky, které nabízely ke kouření vodní dýmku, což je také oficiálně zapovězeno, zůstávaly v posledních dnech uzavřené.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Truchlíci Thajky s portrétem zesnulého krále

Král byl o víkendu hospitalizován a netrvalo to dlouho a lidé se začali scházet před nemocnicí a modlili se za něj. Po oznámení o úmrtí se shromažďují v parcích a na veřejných prostranstvích a společně se modlí a zapalují svíčky. Spousta prodejců, kteří měli vystavenou fotografii krále u svého podniku, ji odstranili. Na Thajcích je vidět obrovské zarmoucení a smutek. Národ, který je obyčejně neustále usměvavý, se přestal usmívat. Je očividné, že Thajci svého krále milovali a ztráta je zasáhla.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Král zemřel ve čtvrtek po dlouhé nemoci.

Thajská televize lidi vyzvala, aby se oděli do oblečení černé barvy, případně bílé. Oděvy zářivých barev mají nechat v šatníku. Státní zaměstnanci mají rovnou za povinnost nosit černou. Ačkoliv se výzva a nařízení na turisty nevztahují, je také zakázáno pořádat následujících 30 dní jakékoliv oslavy a večírky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před nemocnicí v Bangkoku, kde zemřel thajský král, naříkají lidéVideo: AP

Těžko soudit, co bude dál. Král byl symbolem jednoty a vždy po pokusu armády o státní převrat byl posledním pilířem proti nepokojům. Myslím, že většina Thajců je nyní ve veliké nejistotě v tom, co je čeká v následujících dnech.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám