Hlavní obsah

Tálibán pronikl do obklíčeného Laškargáhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánské hnutí Tálibán zesiluje tlak na hlavní město provincie Hílmand Laškargáh. Když prorazilo bezpečnostní prstenec okolo metropole, proniklo do města, kde útočilo na kontrolní stanoviště. Při sebevražedném atentátu zahynulo dopoledne nejméně čtrnáct osob včetně deseti policistů, uvedla AP.

Foto: Abdul Khaiq, ČTK/AP

Dým nad Laškargáhem po sebevražedném atentátu

Článek

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid oznámil, že bojovníci hnutí ve městě postupují.

Tajemník provinční rady Hílmandu Madžíd Achonzada řekl, že radikálové se dostali do města poté, co prorazili bezpečnostní okruh, který byl okolo něj vybudován.

Foto: Abdul Khaiq, ČTK/AP

Afghánec se dívá na oběť atentátu v Laškargáhu.

Ve městě nejprve útočili na kontrolní stanice policie. Poté byl kolem 11:30 místního času spáchán ve čtvrti Muchtár atentát na vozidlo policie. Exploze zabila deset policistů a čtyři civilisty, řekl Hadží Mardžán, velitel policie z nedalekého Nad Alí, který byl vyslán do hlavního města provincie na pomoc. Uvedl, že mezi oběťmi byl i jeho bratr. Dodal, že není jasné, zda bilance obětí je konečná, protože několik lidí je nezvěstných.

Lékař z mezinárodní nemocnice řekl, že bylo přivezeno čtrnáct mrtvých a patnáct zraněných, z nichž čtrnáct bylo zraněno při útoku na policejní vozidlo. Patnáctý byl postřelen.

Foto: Nasir Wakif, Reuters

Afghánští vojáci pálí z minometu na táliby v provincii Kundúz.

Několik týdnů obklíčený Laškargáh je jednou ze dvou provinčních metropolí, které se letos pokouší Tálibán dobýt, druhou je Kundúz. Tam se ale podařilo 4. října odvrátit poslední útok, při němž pronikli Tálibové do města a na jeden den obsadili jeho centrum. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám