Hlavní obsah

Jsme jako andělé smrti, líčí muž z vraždícího komanda filipínského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Filipínský prezident Rodrigo Duterte vede od konce června, kdy stanul v čele své země, krvavou válku s drogovým podsvětím. Prohlásil, že by nejraději všechny narkomany a jejich dealery vyhladil, a podle toho se také chová. Po jeho zásazích zůstalo už přes tři a půl tisíce mrtvých. A policisté, kteří se na zabíjení podílejí, vinu necítí. Naopak. Alespoň podle jednoho z nich, který se rozpovídal pro britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Filipínští policisté ve slumu Daang Tubo v Quezonu

Článek

„Není to o tom, že bychom zabíjeli pro zábavu nebo byli nějakými vraždícími maniaky. Má to vyšší účel. Jsme tu jako andělé (smrti), jako svatý Michael a svatý Gabriel,“ řekl Guardianu jeden z vysoce postavených policistů z Filipínské národní policie, který deníku vysvětloval svou úlohu v 87 vraždách.

„To oni nás vytvořili. Pustili to zvíře z klece, aby ty zločince neutralizovalo,“ dodal  nejmenovaný policista.

Zvláštní jednotky policie, které se podle lidskoprávních organizací nápadně podobají komandům smrti, zabíjení lidí bez soudu považují za čištění společnosti. O mrtvých proto mluví jako o „neutralizovaných“.

3300 lidí bylo popraveno bez soudu

Citovaný policista je podle svých slov členem jedné z deseti jednotek, jež v utajení likvidují vybrané osoby spojené s drogovou kriminalitou. V každé z jednotek je šestnáct policistů.

Rozkaz zněl jasně

Když přišel prezident Duterte k moci, nadřízení zvláštním jednotkám bez okolků sdělili, co bude jejich novým úkolem. „Od teď to bude jiný příběh. Všechny ty vlekoucí se případy, kde se podařilo identifikovat otrlé kriminálníky (spojené) s drogami a vraždami – chystáme se je neutralizovat, takže takový je rozkaz. Potřebujeme vaše zvláštní dovednosti,“ řekli údajně podřízeným filipínští policejní šéfové.

Když se zrovna nevěnuje své práci, relaxuje policista, jehož identitu si deník Guardian ověřil, v nevěstinci. „Někdy sem chodím jen proto, abych se v noci vyspal,“ zavtipkoval. Pak ale vysvětlil, že jsou nevěstince místem, kde lze v klidu vést řeči, které by neměl nikdo slyšet. A rozhovor s britským novinářem k takovým řečem patří.

Policista, soudce a popravčí v jednom

Zabíjení probíhá v noci, líčil dále policista. Popravčí četa oděna do černého pod rouškou tmy odtáhne oběť do ústraní a na místě a beze svědků ji zlikviduje. Na těle pak zanechají vzkaz, že šlo o drogového dealera. „Děláme to kvůli médiím, pro ty, kdo vyšetřují ta úmrtí ve smyslu toho, aby si řekli ‚je to drogový dealer, budeme se zabývat někým jiným‘.“

Policisté ze zmíněných jednotek v podstatě fungují jako soudci. Když svůj cíl najdou, vyhodnotí, zda se jedná o „bohabojného“ člověka, či „parazita“, a podle toho s ním naloží. Jinými slovy nechají ho žít, nebo ho zlikvidují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám