Hlavní obsah

A tady jsem, říká na videu vůdce Boko Haram. Měl být už šestkrát mrtvý

Teroristická skupina nigerijských islamistů Boko Haram umístila na internet nahrávku, na níž je údajně její vůdce Abubakar Shekau. Nigerijští vojáci přitom v srpnu oznámili, že mu přivodili „těžké zranění ramene“. Některé zprávy dokonce hovořily o tom, že je Shekau mrtev.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vůdce Boko Haram je zřejmě stále na živuVideo: Reuters

 
Článek

„Ve svých médiích jste vysílali a publikovali zprávy o tom, že jste mě zranili a zabili. A tady jsem,“ říká na videu muž, jenž tvrdí, že je Abubakar Shekau. Pokud se jeho identita potvrdí, bude to již pošesté, co nigerijská armáda oznámila zabití šéfa Boko Haram a nakonec vyšlo najevo, že to není pravda.

Abubakar Shekau, známý také jako Darul Tavhíd, je vůdce Boko Haram od přelomu let 2009 a 2010. Skupina v roce 2015 slíbila věrnost Islámskému státu a přejmenovala se na jeho Západoafrickou provincii. O jeho životě je podobně jako u dalších sunnitských radikálů velmi málo známo.

V salafistické sektě Boko Haram působil od jejího vzniku v roce 2002 a stal se zástupcem jejího zakladatele a prvního vůdce Mohammeda Yusufa. Když Yusufa v roce 2009 zabily nigerijské vládní síly, nahradil ho v čele Boko Haram.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám