Hlavní obsah

Do Severní Koreje dorazila potravinová pomoc, režim se zřejmě bojí povstání

Potravinovou pomoc již dostalo více než 140 tisíc Severokorejců postižených nedávnými záplavami. Další podpora je ale nezbytně nutná, aby překonali i nadcházející silnou zimu, uvedl Světový program pro výživu (WFP). Televizní stanice CNN naznačila, že Pchjongjang se možná obává povstání.

Foto: Kcna, Reuters

Vůdce Severní Koreje Kim Čong-un udílí rady, jak zlepšit zemědělskou výrobu.

Článek

Zasažené provincie patří v KLDR k oblastem, kde je hlad obecně nejrozšířenější, upozornil WFP s tím, že více než 70 procent obyvatel země trpí nedostatkem jídla a mnohým chybí základní bílkoviny, vitamíny a minerály.

Povodně na severu KLDR vyvolaly přívalové deště na přelomu srpna a září. „Celé vesnice byly odplaveny… Rodiny ztratily všechno, včetně svých užitkových zahrad a hospodářských zvířat, na kterých závisí mnoho domácností,” řekla představitelka WFP.

Strach je donutil k veřejné prosbě

Světový program pro výživu zároveň zdůraznil, že postižené oblasti budou potřebovat další pomoc před blížící se zimou, kdy teploty klesají až k minus 25 stupňům Celsia.

Rozsah katastrofy přiměl jinak sebevědomý Pchjongjang k nezvyklé veřejné prosbě o mezinárodní podporu. Totalitní režim v KLDR se ale možná bojí, aby neštěstí neumocnilo již beztak velkou frustraci obyvatel, což by hrozilo případně i povstáním. Myslí si to profesor mezinárodních vztahů Bradley Williams citovaný zpravodajským portálem CNN.

Záplavy na severovýchodě KLDR si vyžádaly nejméně 133 mrtvých, dalších 395 lidí se pohřešuje. Neštěstí poškodilo přes 35 tisíc domů a až 107 tisíc lidí muselo opustit svá obydlí, uvedl Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA), který se odvolává na oficiální údaje severokorejských úřadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám