Hlavní obsah

Tálibán pronikl do správního střediska provincie Uruzgán

– Kábul

Vzbouřenci z hnutí Tálibán ve čtvrtek pronikli do města Tarín Kút v provincii Uruzgán na jihu Afghánistánu. Toto správní středisko obklíčili a následně oznámili obsazení značné části města. Z něj prchli vládní úředníci. Bezpečnostní představitelé varovali před pádem města do rukou tálibů.

Foto: Reuters

Afghánský voják při boji s táliby v provincii Hílmand. Archivní snímek

Článek

Tálibán posílený bojovníky ze sousedních provincií Hílmand a Kandahár zahájil útok na město počátkem týdne. Mluvčí hnutí ve čtvrtek oznámil, že ovládli nejméně sedm kontrolních stanovišť a obsadili věznici. Trestance před tím místní správa odvezla na letiště.

Podle mluvčího tálibů ve městě probíhají tvrdé boje u budovy policejního velitelství, sídle guvernéra a věznice. „Proti nepříteli se nyní bojuje v ulicích,” řekl. Na twitterovém účtu spojeném s Tálibánem se objevila informace, že „město brzy padne“.

Agentura Reuters citovala velitele policie, podle nějž se mnoho policistů s radikály dohodlo a opustilo posty bez boje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Uruzgán

I místní představitelé varovali, že sedmdesátitisícové město může záhy padnout do rukou útočníků.

„Naše síly se pokoušejí zatlačit Tálibán a bojuje se ve třech částech města,“ řekl šéf policie v Uruzgánu Muhammad Waís Samímí. Vláda do oblasti poslala posily. Stovky příslušníků afghánských speciálních sil se snaží zastavit postup vzbouřenců.

Armáda se holedbá odražením útoku

Mluvčí ministerstva obrany Mohammad Radmaníš řekl, že armádní i policejní objekty, stejně jako sídlo rozvědky v Tarín Kútu, byly zabezpečeny. Pod vládní kontrolou jsou podle něj stále všechny strategické objekty a do Uruzgánu míří další posily.

Letectvo už zahájilo útoky, při nichž bylo podle mluvčího zabito několik tálibů. Nálety ale nemohou provádět přímo ve městě, protože Tálibán obsadil čtvrti s obytnými domy a hrozil by masakr civilistů.

Informace o počtu obětí zatím nejsou k dispozici.

Postup Tálibánu

Tarín Kút je třetí provinční středisko, na něž Tálibán v poslední době útočí. Před tím se zaměřil na provinční centra provincií Kunduz a Hílmand – Kunduz a Laškargáh. Kundúz loni podzim na čas ovládl.

Podle místních zdrojů má Tálibán v rukou až 80 procent území Hílmandu. Ministerstvo obrany přiznalo, že afghánské bezpečnostní síly nyní operují v 15 provinciích, uvedla ČTK.

Uruzgán je jedním z center produkce opia, Tálibán v něm měl vždy silné pozice, další části provincie ale ovládali jednotliví kmenoví vůdci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám