Hlavní obsah

Migranty potřebujeme, lidé jsou tu líní a fetují, řekl novozélandský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wellington

Novozélandská ekonomika se neobejde bez pracovních sil ze zahraničí, prohlásil v úterý předseda vlády John Key. Země je podle něj nucena opřít se o pracovníky z řad migrantů, protože někteří Novozélanďané jsou líní a mají potíže s drogami.

Foto: Profimedia.cz

Novozélandský premiér John Key

Článek

Key v přímém přenosu na stanici Radio New Zealand odpovídal na dotaz, jak vysvětlí rekordní počty přistěhovalců, když je 200 tisíc Novozélanďanů nezaměstnaných. Imigrační úřady za rok do července letošního roku zaznamenaly 69 tisíc přistěhovalců.

Premiér prohlásil, že všechny vládní programy, jejichž prostřednictvím jsou lidé lákáni do práce, selhávají. „Běžte a zeptejte se zaměstnavatelů. Poví vám, že někteří lidé neprojdou testem na drogy, někteří do práce nepřijdou a někteří budou později tvrdit, že mají zdravotní problémy,“ uvedl premiér a doplnil, že samozřejmě nechce říct, že jsou takoví všichni uchazeči o práci.

Novozélandské zemědělství je podle listu The Guardian závislé na sezónních pracovnících z pacifických ostrovů. Každoročně jich tam přichází na určitou dobu vypomáhat více než 9000.

Zaměstnavatelé povětšinou s premiérovým názorem na pracovní morálku Novozélanďanů souhlasí, ale ozývají se i kritici. Podle bývalé poslankyně za Zelené Sue Bradfordové nečinnost vlády ve věci přistěhovalectví, kterou vláda vydává za svoji politiku, jen staví dělníky proti sobě, zatímco zisky obchodníků rostou.

„Vysoký počet nekvalifikovaných migrantů vyhovuje zaměstnavatelům, kteří chtějí udržet nízké mzdy a tyto dělníky hladové po přesčasech,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám