Hlavní obsah

Uzbecký prezident Karimov zemřel, tamní vláda to potvrdila

– Taškent • Aktualizováno

Uzbecký prezident Islam Karimov zemřel. Agentuře Reuters to v pátek potvrdily tři zdroje z diplomacie. Karimov minulý víkend krvácel do mozku. Vláda pak až do pátečního rána mlčela, načež ohlásila, že prezidentův stav je kritický. Odpoledne ale přiznala podle agentury Interfax jeho skon i vláda a vyhlásila třídenní smutek.

Foto: Shamil Zhumatov/File Photo, Reuters

Uzbecký prezident Islam Karimov na archivním snímku

Článek

Interfax citoval z úředního komuniké, vydaného jménem vlády a parlamentu, podle něhož "po těžké nemoci 2. září zesnul přední státní a politický činitel, prezident Uzbekistánu Islam Karimov". Do čela výboru, který organizuje sobotní pohřeb, byl jmenován premiér.

Ještě před oficiálním oznámením smrti Karimova informoval v televizi o jeho úmrtí turecký premiér Binali Yildirim. Dodal, že už zaslal do Taškentu kondolenci.

Osmasedmdesátiletý Karimov ležel od víkendu na jednotce intenzivní péče a vláda v pátek ráno přiznala, že se jeho zdravotní stav za posledních 24 hodin výrazně zhoršil.

O jeho smrti poprvé informovala už v pondělí místní uzbecká agentura Fergana, tehdy ale jeho skon nikdo nepotvrdil. Kdy Karimov odešel na věčnost, tak jasné není.  

Karimov vládl nejlidnatější středoasijské zemi a postsovětské republice bohaté na ropu, plyn i zlato od roku 1989, kdy byl zvolen generálním tajemníkem komunistické strany Uzbekistánu. Po rozpadu Sovětského svazu se stylizoval do role garanta bezpečnosti proti hrozbě islamistů.

Vzhledem k tomu, že eliminoval téměř veškerou politickou opozici i svobodu médií, pravděpodobně o jeho nástupci rozhodne úzká skupina lidí složená z čelných představitelů a prezidentových příbuzných.

Nepředpokládá se, že by se moci chopila některá z jeho dvou dcer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám