Hlavní obsah

Atentátník v Indonésii se inspiroval brutální vraždou kněze ve Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Teenager, který se v neděli v Indonésii pokusil odpálit bombu při mši v katolickém kostele, byl tzv. osamělý vlk, který se zradikalizoval přes internet. Inspiroval se červencovou vraždou kněze v kostele ve Francii a navíc byl v kontaktu s indonéským radikálem ze syrské Rakky. Ve středu to podle agentury Reuters oznámil indonéský policejní ředitel.

Foto: Antara Foto/Irsan Mulyadi, Reuters

Policista před kostelem, v němž se během mše chtěl odpálit 17letý přívrženec Islámského státu.

Článek

Sedmnáctiletý mladík chtěl odpálit bombu uvnitř kostela v Medanu. Podomácku vyrobená puma, kterou sestrojil podle návodu na internetu, ale nevybuchla. Mladík přesto v útoku pokračoval, tasil nůž a stihl kněze bodnout, než ho přemohli farníci a přivolali policii. V batohu měl na papíře psané vyznání k předákovi Islámského státu abú Bakrovi Bagdádímu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sebevrah v Indonésii se chtěl odpálit během mše v kosteleVideo: Reuters

Policejní šéf Tito Karnavian ve středu potvrdil, že mladík, který je ve vazbě, útočil sám. Zradikalizoval se prostřednictvím internetu, kde se také dozvěděl o vraždě 85letého kněze Jacquese Hamela v Normandii, jemuž před oltářem podřízli hrdlo dva mladí islamističtí extremisté. Indonéský teenager se podle šéfa policie snažil tento útok napodobit.

Byl ve spojení s jedním indonéským radikálem v syrské Rakce, ale nebyl napojen na žádnou domácí extremistickou buňku.

Hrozba sílí

Muslimové a křesťané podle Karnaviana žijí v Indonésii v harmonii. Přesto je podle něj fenomén tzv. osamělých vlků mezi mladými Indonésany na vzestupu, jak ukazuje nejnovější případ.

Indonésie je nejlidnatější muslimská země na světě a tamní úřady evidují několik set sympatizantů Islámského státu. Letos v lednu země zažila vůbec první útok jeho příznivců. V hlavním městě Jakartě při něm zemřeli čtyři lidé. Vláda se v souvislosti se sílící hrozbou chystá zakročit proti radikálním kazatelům na internetu a zákonem omezit jejich činnost.

Související téma:

Foto: Facebook/Adel Kermiche

Adel Kermiche

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám