Hlavní obsah

Americká univerzita v Kábulu se stala terčem útoku, 16 mrtvých

– Kábul • Aktualizováno

U soukromé americké univerzity v afghánském hlavním městě Kábulu ve středu zněla střelba a výbuchy. Na místo vyrazily speciální síly. Boje trvaly deset hodin do čtvrtečního rána. Podle posledních informací při něm zahynulo 16 lidí, z toho osm studentů. Dalších 53 osob bylo zraněno, řekl AFP mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánské bezpečnostní síly na místě útoku

Článek

Podle nejmenovaného představitele ministerstva vnitra zaútočili muži s výbušninami, uvedla BBC. Na místo byly vyslány speciální jednotky. Úřady z útoku podezřívají povstalce z Tálibánu.

Šéf kábulské policie Abdul Rahmán Rahímí řekl, že zhruba 700 studentů bylo z budovy zachráněno. Někteří uprchli, další se schovali v učebnách. Dodal, že mezi zraněnými je i jeden zahraniční učitel.

„Slyšel jsem exploze a v blízkosti se ozývá střelba,“ vylíčil agentuře AFP jeden ze studentů ve škole. Jiný pro BBC popsal, že se nacházel asi sto metrů od hlavního vchodu, když se ozvala ohlušující rána. Výbuch byl tak silný, že na chvíli ozářil celé okolí, tvrdil svědek.

Záběr z exploze při útoku na univerzitě

Zástupce ministerstva vnitra agentuře Reuters řekl, že uvnitř byly stovky studentů a přednášejících.

Dva akademici ze zahraničí, Američana a Australana, kteří na univerzitě přednášeli, byli před třemi týdny uneseni v centru města.

Soukromá univerzita v Kábulu byla otevřena v roce 2005. Kromě jiného nabízí kurzy angličtiny a různé bakalářské programy. Navštěvuje ji zhruba tisíc studentů. Mnoho z nich studuje při zaměstnání, napsal server BBC.

Reklama

Související články

Zástupci Tálibánu jednali v Číně

Delegace afghánského vzbouřeneckého Tálibánu navštívila minulý týden Čínu na pozvání tamní vlády, řekl Reuters představitel tohoto hnutí. S Číňany podle něj...

Výběr článků

Načítám