Hlavní obsah

V Austrálii ubodali britskou turistku, útočník vzýval Alláha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port Moresby/Sydney

Jednadvacetiletá britská turistka byla ubodána v hostelu u australského města Townsville. Při útoku byl vážně zraněn i její třicetiletý partner. Pachatele se podařilo zadržet. Policie zjišťuje, zda jeho motivem byl extremismus, napsaly BBC a list Daily Telegraph. Devětadvacetiletý Francouz křičel při útoku Allahu akbar (Bůh je veliký).

Foto: Profimedia.cz

Policisté před hostelem v Home Hill

Článek

Žena byla ubodána v hostelu Shelley´s Backpacker v malém pobřežním městečku Home Hill, kam často míří cestovatelé, protože tam mohou získat sezónní práce při sběru ovoce.

Těžce zraněn byl při útoku i třicetiletý Brit, který je v kritickém stavu a bojuje o život. Lehčí zranění utrpěl 46letý místní občan. Při útoku byl zabit i pes.

Policie v Queenslandu popsala událost jako „akt bezcitného násilí“. Útoku přihlíželo na třicet dalších lidí, ale nezasáhli.

Tajemník policejního komisaře Steve Gollschewski potvrdil, že útočník byl zadržen. V Austrálii byl od března na dočasné vízum. Není známo, že by si v zemi vytvořil vazby. „Vypadá to, že jednal osamoceně,“ řekl Gollschewski.

Motivem mohl být podle jeho slov extremismus. Gollschewski potvrdil, že útočník křičel Allahu akbar, a to „během útoku i při zatýkání policií”.

„V tomto raném stadiu (vyšetřování) nevylučujeme žádné motivy ať už politické, nebo kriminální,“ doplnil.

Kromě extremismu zmínil i další možné motivy: „Vyšetřovatelé budou zvažovat i otázky duševního zdraví nebo užití drog.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám