Hlavní obsah

Zákaz burkin zvedl jejich prodej. Objednávají je nemuslimky

Sydney

Zákaz nošení burkin v některých francouzských letoviscích zvýšil prodej těchto plavek, které zahalují celé tělo. Tvrdí to alespoň tvůrkyně tohoto plážového oblečení pro muslimské ženy, Australanka libanonského původu Aheda Zanettiová.

Foto: Profimedia.cz

Žena má na sobě burkini na pláži v Miami

Článek

Módní návrhářka ze Sydney Zanettiová teď pozoruje zvýšení zájmu o burkiny především u nemuslimských žen, které se těmito plavkami chtějí chránit před slunečními paprsky.

"V neděli jsme v našem internetovém obchodě obdrželi 60 objednávek - všechny od nemuslimek," cituje osmačtyřicetiletou módní návrhářku agentura AFP. Než se ve Francii kontroverze kolem těchto plavek objevila, pohyboval se počet nedělních objednávek mezi deseti a 12 kusy, dodala.

Zanettiová rovněž uvedla, že kromě zvýšeného počtu objednávek dostala i řadu vzkazů, které jí vyjadřovaly podporu. Mezi jejich autorkami jsou i ženy, které přežily rakovinu a teď používají pro ochranu před sluncem její lehké, rychle schnoucí dvoudílné plavky zakrývající celé tělo.

"Řada dopisů je od žen, které přežily rakovinu kůže. Píší, že dlouhou dobu sháněly něco podobného. 'Díkybohu jsme našli někoho, kdo takové plavky vyrábí'," citovala Zanettiová z korespondence.

Návrhářka sdělila, že pouze jeden e-mail byl kritický. Autor se v něm ptá, proč Zanettiová chce těla žen ve Francii zakrývat. "Máme raději naše ženy nahé," píše se v dopise.

Alžírský podnikatel chce za ženy platit pokuty

Do sporu o burkiny vstoupil i bohatý podnikatel a bojovník za lidská práva alžírského původu Rashid Nekkaz. "Rozhodl jsem se zaplatit všechny pokuty za ženy, které nosí burkiny, abych zajistil svobodu těm, kdo je nosí, a především abych kompenzoval uplatňování tohoto represivního, nespravedlivého zákona," řekl CNN Nekkaz, který se narodil ve Francii, ale v roce 2013 se vzdal francouzského občanství, aby mohl kandidovat v alžírských prezidentských volbách.

Mezi francouzská letoviska, která letos v létě zakázala nošení burkin, patří i Cannes. Místní starosta oznámil, že zákaz bude v platnosti do 31. srpna a že jeho porušení bude trestáno pokutou 38 eur (1026 Kč). S žádostí o zaplacení pokuty prý Nekkaze kontaktovalo už 15 žen.

"Mou povinností je vzkázat velkým evropským demokraciím, že to, co z nich udělalo velké demokracie, je respektování základních svobod. Svoboda je ale upírána ženám, které se rozhodly nosit tradiční islámský oděv," prohlásil Nekkaz. Aktivista, jehož manželka zahalující oblečení nenosí, ale rovněž podotkl, že nošení nikábu či burkin podle jeho názoru není tím nejlepším způsobem, jak se integrovat do evropské společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Cannes zakázalo burkiny na plážích

Úřady ve francouzském letovisku Cannes vydaly vyhlášku, podle níž se na místních plážích nesmějí nosit plavky, které jsou určené především muslimským ženám...

Výběr článků

Načítám