Hlavní obsah

Ničil jsem památky v Timbuktu, přiznal islamista v Haagu

Islámský radikál Ahmad Faki Mahdí se přiznal při výslechu Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC), že ničil náboženské a kulturní památky v Timbuktu, které jsou na seznamu světového dědictví UNESCO. Podle BBC to v pondělí oznámil žalobce Fatu Binsula s tím, že se učitel, proti němuž se podařilo shromáždit dostatek důkazů, přizná i u soudu.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z hrobek v Timbuktu

Článek

„Je mi líto, že musím říct, že všechno, co jsem dosud slyšel, je pravda a popisuje to skutečnost," řekl po přečtení obžaloby Faki, než oznámil, že přiznává vinu.

Mahdí je obviněn ze zničení devíti mauzoleí a brány mešity. Hrozí mu až 30 let vězení. Bývalý učitel, kterému je kolem čtyřiceti let, byl horlivým členem radikální tuarežské skupiny Ansar Dine, která byla napojena na Al-Káidu v islámském Maghribu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Byl také členem Hizby, tedy skupiny, která v Timbuktu po jeho dobytí radikály zavedla přísnou formu práva šaría. Byla zapojena do činnosti Islámského soudu v Timbuktu a prováděla jeho rozhodnutí.

První stíhaný za ničení památek

Mahdí, kterého ICC předal Niger, když na něj soud vydal zatykač, je prvním člověkem stíhaným za válečný zločin zničení náboženských památek. Žalobce Binsuda dodal, že „přiznání viny“ je milníkem v historii ICC.

Když v letech 2012 a 2013 Timbuktu ovládali radikálové, poničili a zničili mnoho mešit a mauzoleí a spálili desítky tisíc psaných památek. Timbuktu bylo jedním z center islámu mezi 13. a 17. stoletím a přispělo k jeho rozšíření do západní Afriky. Působilo tam skoro dvě stě škol a univerzit, které navštěvovali studenti z celého islámského světa.

V mauzoleích ležely ostatky zakladatelů města a významní klerikové, které mnozí obyvatelé považovali za svaté. To je v očích sunnitských fundamentalistů rouhání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám