Hlavní obsah

Po výbuších aut následovala v Somálsku přestřelka s islamisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva sebevražedné útoky v autonomní somálské oblasti Puntland si v neděli vyžádaly nejméně deset obětí včetně civilistů a příslušníků ozbrojených sil. K útokům se přihlásily islamistické milice Šabáb, které chtějí v oblasti zavést islámské právo šaría.

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Somálští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Útočník s automobilem naloženým výbušninami se odpálil před budovou místní vlády ve městě Galkayo. „První vybuchla bomba na nákladním voze, zhruba o minutu později explodovalo další auto. Můj bratr byl přitom zraněn,” řekl Reuters jeden z místních obyvatel. Svědkové taky mluví o zuřivé následné přestřelce.

Milice Šabáb napojené na teroristickou síť Al-Káida mají na svědomí většinu útoků, které se v Somálsku odehrají. Šabáb chce v oblasti takzvaného Afrického roku vytvořit islámský stát. V roce 2011 se vojákům mise Africké unie podařilo Šabáb vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska, které předtím ovládal.

Reklama

Výběr článků

Načítám