Hlavní obsah

Vůdci protestů z Hongkongu se vězení vyhnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Bez trestu vězení vyvázli v pondělí u hongkongského soudu tři vůdci předloňských prodemokratických demonstrací, kteří byli v červenci shledáni vinnými z podněcování a účasti na nepovolených shromážděních. Dva byli odsouzeni k veřejně prospěšným pracím, třetí dostal trest s odkladem, protože zahajuje studium ve Velké Británii. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Bobby Yip , Reuters

Zleva Joshua Wong, Nathan Law a Alex Chow

Článek

Převážně mladí demonstranti po 11 týdnů okupovali klíčové ulice Hongkongu, aby prosadili svůj požadavek na plně svobodné volby nejvyššího představitele města v roce 2017. Tento požadavek předtím zavrhla centrální čínská vláda, která znovu převzala správu nad někdejší britskou kolonií Hongkongem v roce 1997.

Joshua Wong, Nathan Law a Alex Chow byli shledáni vinnými z toho, že na protest proti rozhodnutí Pekingu ohledně voleb přelezli 26. září 2014 plot před hongkongským vládním komplexem.

Trojice byla společně s desítkami dalších nespokojenců zatčena. V reakci na to davy demonstrantů zaplavily o následném víkendu oblast a požadovaly jejich propuštění. Policie proti nim zasáhla 28. září slzným plynem, což přivedlo do ulic další množství lidí. Na vrcholu protestních akcí bylo v ulicích až 100 000 osob.

Soudkyně mírný rozsudek nad trojicí studentů odůvodnila tím, že všichni tři mladíci měli doposud čistý trestní rejstřík, svými činy nechtěli ublížit ostatním lidem ani z nich mít vlastní prospěch.

Reforma po čínsku
Podle kontroverzní volební reformy Pekingu, která se stala terčem protestů, má kandidáty na správce Hongkongu nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich mají hlasovat voliči. V početném nominačním výboru mají přitom převahu přívrženci čínské ústřední vlády.
Reformu nakonec letos v červnu zamítl hongkongský parlament a její další osud je nejasný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám