Hlavní obsah

V Burundi hrozí genocida jako ve Rwandě, stojí proti sobě Hutuové a Tutsiové

Ve středoafrickém Burundi přibývá případů mučení zadržovaných kritiků vlády. Bezpečnostní síly země se dopouštějí sexuálního násilí na protestujících ženách. Represe jsou etnicky zaměřené a mohou vyústit až v genocidu. Podle agentury Reuters na to v pátek upozornil Výbor OSN proti mučení.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Burundští vojáci věrní prezidentovi Nkurunzizovi v ulicích Bujumbury

Článek

Skupina složená z deseti nezávislých expertů vyzvala představitele Burundi, aby důsledně kontrolovali policii a bezpečnostní složky země v zájmu zastavení mimosoudních poprav, týrání a zmizení. Vláda má také zahájit vyšetřování těchto zločinů a stíhat jejich pachatele.

Burundský ministr spravedlnosti skupině sdělil, že mučení je v zemi zakázané a pachatelé trestáni. Podle OSN ale delegace burundské vlády bojkotovala druhý a poslední den zasedání skupiny.

Výbor zároveň vyjádřil znepokojení nad „genocidní rétorikou” používanou vysokými burundskými činiteli. Konflikt v zemi má podle OSN etnické pozadí. „Máme zprávy a informace naznačující, že násilí a týrání je politicky motivované. Také existují známky, že je etnicky cílené,” řekl předseda skupiny Jens Modvic. „Systematické mučení zaměřené vůči určitým politickým a etnickým skupinám bývá často varovným signálem procesu, který může eskalovat do genocidy,” dodal.

Stejně jako sousední Rwanda, která byla dějištěm brutální genocidy v roce 1994, i Burundi trpí rozdělením mezi většinovou komunitu Hutuú a menšinu Tutsiů.

Burundi je sužováno nepokoji od dubna 2015, kdy Pierre Nkurunziza oznámil, že hodlá potřetí kandidovat na prezidenta. Ve volbách o tři měsíce později pak mandát obhájil. Podle kritiků tím ale porušil ústavu a dohodu, která ukončila občanskou válku v roce 2005.

V Burundi od července 2015 přišlo o život více než 450 lidí. Přibližně 250 000 osob uprchlo kvůli násilí ze země. Organizace hájící lidská práva Human Rights Watch na konci července oznámila, že členové mládežnického křídla vládnoucí strany v Burundi hromadně znásilňovali ženy a dívky příbuzné lidí označovaných za odpůrce prezidenta Nkurunzizy.

Skupina OSN již dříve uvedla, že čtyři burundští právníci, kteří informovali o mučení, čelí ve vlasti postihům kvůli svým svědectvím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám