Hlavní obsah

Exploze v thajském letovisku. Jedna mrtvá, deset zraněných

Bangkok
Aktualizováno

V thajském turistickém letovisku Chua Chin asi 200 kilometrů jihozápadně od Bangkoku explodovaly dvě bomby. Výbuchy zabily nejméně jednu ženu. Nejméně dalších deset lidi, včetně blíže nespecifikovaného počtu zahraničních turistů, utrpělo zranění.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Thajští vojáci

Článek

ČR nemá informace, že by mezi postiženými byli Češi, řekla Irena Valentová z tiskového odboru úřadu, podle které se mohou lidé případně obrátit na konzulární linku v Bangkoku.

Thajská policie také teprve zjišťuje motivy útoků a pátrá po jejich pachatelích.

Podle informací thajské policie byly trhaviny ukryty v květináčích rozmístěných zhruba 50 metrů od sebe. Někdo je odpálil prostřednictvím mobilních telefonů.

Druhá exploze následovala třicet minut po prvním výbuchu, informovala BBC.

Mrtvou je podle policie místní prodavačka jídla. Mezi desítkou zraněných jsou nejméně dva turisté, uvedla policie.

Jeden z květináčů, v němž měla být umístěna bomba.

„Slyšel jsem lidi křičet ´bomba, bomba´, ale neslyšel žádný výbuch. Vyběhl jsem ven, abych se podíval, jestli můžu nějak pomoct. Na zemi jsem zahlédl asi osm až deset zraněných lidí. Policie dorazila velmi rychle,“ řekl BBC Brit Mark Gainsford, který byl v době exploze v nedalekém baru.

Za atentátem spíše vnitřní spory

Podobné útoky, při nichž útočníci odpálí dvě bomby krátce po sobě, jsou podle BBC běžné spíše na jihu Thajska, kde se před dvanácti lety vzbouřili armádní separatisté. V turistických letoviscích jsou nicméně většinou takovéto útoky ojedinělé.

Policie se domnívá, že atentát souvisí s vnitřními spory v Thajsku, nikoli s mezinárodním terorismem. V letovisku Chua Chin má svůj palác 88letý thajský král Pchúmipchon Adundét, který je nejdéle vládnoucím monarchou světa a má mnoho kritiků. V pátek bude v zemi tradiční den volna u příležitosti narozenin královny Sirikit.

Odpůrcům vlády se nelíbí, že vládnoucí vojenská junta uspořádala referendum, v němž lidé minulý týden schválili novou ústavu. Výsledek referenda je přesvědčivým vítězstvím pro vůdce junty generála Prajutcha Čana-Oču, který se dostal k moci po státním převratu v roce 2014. Opozice to označuje za nepřípustné posílení pozice armády. [celá zpráva]

Místo výbuchu

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám