Hlavní obsah

OSN vyšle do Burundi kvůli násilí policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rada bezpečnosti OSN schválila francouzský návrh na vyslání až 228 policistů OSN do Burundi. Policisté by se měli pokusit omezit násilí a porušování lidských práv v této středoafrické zemi, oznámila v sobotu BBC.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Odpůrci burundského prezidenta Nkurunzizy u hořící barikády

Článek

Burundi je sužováno nepokoji a násilím od konce loňského dubna, kdy prezident Pierre Nkurunziza oznámil, že hodlá kandidovat na třetí funkční období v úřadu.

Nepokoje vyvrcholily loni v květnu neúspěšným pokusem o puč, při kterém se prezidenta pokusil svrhnout generálmajor Godefroid Niyombare a jeden bývalý ministr. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Burundi

I poté ale nepokoje pokračovaly. Během více než roku bylo v zemi přes 400 lidí zabito a více než 200 000 lidí uteklo ze svých domovů. Mnozí skončili v uprchlických táborech v sousedních zemích. Rwanda, kde jich je 70 000, je ale v únoru začala vyhošťovat. [celá zpráva]

Vláda Burundi již dříve uvedla, že je ochotna přijmout maximálně 50 policistů OSN. Diplomaté nyní jednají o způsobu, jak splnit rezoluci Rady bezpečnosti rady OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám