Hlavní obsah

Tři měsíce a dost. Pátrání po zmizelém boeingu skončí

Peking

Zástupci Malajsie, Číny a Austrálie se v pátek dohodli, že zastaví pátrání po vraku dva roky zmizelého boeingu společnosti Malaysia Airlines. Jakmile za zhruba tři měsíce skončí nynější průzkum v dříve stanovené oblasti v Indickém oceánu, nebude na něj žádné nové pátrání navazovat. Uvedla to agentura AP.

Foto: Australian Transport Safety Bureau/Handout, Reuters

Experti v Austrálie prohlížejí kus, který byl před pár týdny objeven na ostrově Pemba.

Článek

Ředitel nizozemské společnosti Fugro už ve čtvrtek agentuře Reuters řekl, že letoun mohl doplachtit dál a jeho vrak se v oblasti, kde se nyní pátrá, nenachází. Ředitel Paul Kennedy nevyloučil, že letadlo v závěrečné fázi letu někdo ručně pilotoval, takže stroj mohl dopadnout do moře v ještě odlehlejší části oceánu.

Pátrači se soustředí na průzkum více než 120 000 čtverečních kilometrů mořského dna v jižní části Indického oceánu západně od Austrálie. Zatím nenašli nic. Průzkum má v této sezóně skončit.

Malajsijský Boeing 777 s 239 lidmi na palubě se ztratil v březnu 2014 cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Z neznámých důvodů se obrátil na jih a zmizel z radarů. Dostupné informace naznačují na vědomou manipulaci s řízením.

Menší části letounu se v posledních měsících našly na ostrovech Réunion či Madagaskar. [celá zpráva]

Naposledy byla jedna část, která vypadá jako kus křídla, nalezena koncem června na ostrově Pemba poblíž pobřeží Tanzánie.

Související téma:

Foto: Boeing

Boeing 777

Reklama

Výběr článků

Načítám