Hlavní obsah

Nové americké sankce znamenají válku, hřmí ze Severní Koreje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Pchjongjang považuje uvalení amerických sankcí na severokorejského vůdce Kim Čong-una za „otevřené vyhlášení války“ a „nejhorší akt nepřátelství“. Vyplývá to z prohlášení severokorejského ministerstva zahraničí, které cituje státní tisková agentura KCNA.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Krok Spojených států podle prohlášení severokorejské agentury "překročil červenou linii" a je vyhlášením války, na které KLDR odpoví „nejtvrdším možným způsobem.”

Konkrétní podobu odvety Pchjongjang neupřesnil.

Podobnou rétoriku však Severní Korea zvolila i při dubnovém společném cvičení USA a Jižní Koreje poblíž severokorejského území, žádná odvetná akce však nenásledovala.

Nové sankce vůči Kim Čong-unovi a dalším deseti prominentním představitelům jeho režimu vyhlásilo amerického ministerstvo financí ve středu. Týkají se majetků a finančních prostředků, které jsou pod jurisdikcí Spojených států.

Kimovy neakceptovatelné krutosti

„Pod vládou Kim Čong-una se Severní Korea dál dopouští neakceptovatelné krutosti a týrání miliónů vlastních obyvatel, nezákonného zabíjení, nucených prací a mučení,“ odůvodnil podle deníku The Independent náměstek amerického ministerstva financí Adam J Szubin, proč se Washington rozhodl udělit na špičky severokorejského režimu historicky první individuální sankce. [celá zpráva]

Americký ministr zahraničí John Kerry se během návštěvy Ukrajiny ve čtvrtek nechal slyšet, že severokorejští představitelé na všech úrovních musejí domýšlet důsledky svých činů.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Severokorejský režim již čelí mnoha mezinárodním sankcím kvůli svému jadernému a raketovému programu. Naposledy v červnu USA posílily proti KLDR finanční embargo, které má režimu zabránit v přístupu do mezinárodního finančního systému.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám