Hlavní obsah

V bangladéšské restauraci neútočil Islámský stát, tvrdí úřady

Za útokem na restauraci v bangladéšské metropoli Dháce nestál podle tamního ministerstva vnitra tzv. Islámský stát, ale místní radikálové. Páteční útok skupiny ozbrojenců si vyžádal 28 obětí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ozbrojené jednotky před kavárnou v bangladéšské Dháce

Článek

"Byli to členové radikální islámské skupiny Džumatul Mudžáhidín. Neměli žádnou vazbu na Islámský stát," řekl agentuře AFP ministr vnitra Madžudín Khan Alamgir.

Útočníci podle něj pocházeli z lepších rodin a vystudovali dobré školy. Džihádisty se stali, "protože se to stalo módou," dodal ministr.

Skupina Džumatul Mudžáhidín (Shromáždění svatých bojovníků) je v Bangladéši zakázaná od roku 2005, kdy provedla řadu smrtelných atentátů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie osvobodila rukojmí v DháceVideo: Reuters

Ke krvavému útoku, po kterém v zemi panuje dvoudenní státní smutek, se krátce po něm přihlásila radikální organizace Islámský stát. Bangladéšská vláda podle AFP tradičně popírá přítomnost nějaké mezinárodní islamistické skupiny v zemi, zvláště IS.

Bangladéšská policie zveřejnila jména a fotografie šesti útočníků, které zabili příslušníci protiteroristického komanda. Sedmého atentátníka, kterého zatkla, nyní policie vyslýchá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám