Hlavní obsah

Ozbrojenci zabili v restauraci v Bangladéši 20 rukojmích, většinu podřezali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při pátečním přepadení restaurace v bangladéšské Dháce bylo zabito dvacet rukojmích a dva policisté, šest ozbrojenců bylo zastřeleno. Policie vyčkávala asi 12 hodin, než v podniku oblíbeném především mezi cizinci zasáhla. Mezi oběťmi jsou Italové a Japonci. Policie se přímo po zásahu o obětech mezi rukojmími nezmiňovala. K útoku se už v pátek přihlásil Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie osvobodila rukojmí v DháceVideo: Reuters

 
Článek

Podle slov generála Asrafa Čaudhrího zemřeli rukojmí hned v pátek během přepadení podniku. Útočníci většinu z nich podřezali. Návštěvníci byli ze Srí Lanky nebo z Japonska, 13 se jich podařilo podle BBC zachránit.

Kavárna se nachází v luxusní čtvrti, kde sídlí i mnoho velvyslanectví.

Jednoho ozbrojence se policistům podařilo zadržet živého, policisté pátrají po dalších možných pachatelích, kterým se mohlo podařit uprchnout.

K útoku se už přihlásila organizace Islámský stát, její agentura tvrdila, že rukojmí jsou mrtví. [celá zpráva]

Podle bangladéšského listu Daily Star útočníci mučili každého, kdo nebyl schopen recitovat Korán.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Bangladéšští policisté na místě zásahu

Podle dřívějších informací vyplývajících ze svědectví lidí, jimž se podařilo uprchnout při začátku útoku, skupina ozbrojenců zadržovala od pátečního večera v restauraci v diplomatické čtvrti v Dháce přes dvacet lidí, včetně několika cizinců. Podle italského velvyslance bylo mezi nimi sedm Italů.

Do záchranné operace, která začala kolem 7:40 místního času (asi 3:40 SELČ), bylo nasazeno přes sto policistů a vojáků a na místě bylo několik obrněných vozidel. Oblast byla uzavřena, takže nikdo z novinářů se do blízkosti zásahu nedostal. A zatímco na začátku byla slyšet ohlušující palba, po skončení operace nastalo ticho. Podle svědka, který hovořil z místa pro televizi CNN, nebylo slyšet žádné houkání sanitek.

Počet ozbrojenců, kteří vtrhli za mohutné střelby kolem deváté večer místního času (asi 17:00 SELČ) do španělské restaurace Holey Artisan, není zatím znám. Podle výpovědi dvou zaměstnanců restaurace, jimž se podařilo ve zmatku bezprostředně po přepadení uprchnout, bylo útočníků asi pět až osm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám