Hlavní obsah

Čínští záchranáři prohledávají trosky domů po ničivém tornádu

Peking

Záchranáři ve východní Číně v pátek pátrají v troskách domů po lidech, kteří mohli přežít ničivé tornádo s krupobitím, jež se touto oblastí přehnalo ve čtvrtek a vyžádalo si nejméně 78 obětí. Zraněno bylo téměř 500 lidí, 200 z nich kriticky, uvedla tisková agentura Nová Čína.

Foto: ČTK/AP

Obyvatelé čínského města Jen-čcheng prohledávají trosky domů zničených tornádem.

Článek

Tornádo se přehnalo přes okrajové části osmimiliónového města Jen-čcheng v provincii Ťiang-su, kde ničilo domy, vyvracelo stromy a převracelo automobily na střechu. Silnice zablokovaly popadané stromy, vyvrácené sloupy elektrického vedení a další trosky. Záchranné práce komplikuje silný déšť a možnost dalšího krupobití, uvedla čínská televizní stanice CCTV.

Mezi těžce zasažená místa patří vesnice Sin-tchu, kde ti, kdo přežili, oplakávají ztracené příbuzné. „Ti, co byli uvnitř, chtěli vyběhnout ven, ale vítr byl moc silný, nedovolil jim to,” řekl agentuře AP u strženého domu jeden z vesničanů. „Uvnitř byla celá moje rodina, všichni zemřeli.”

Foto: China Stringer Network, Reuters

Domy v čínském Jen-čchengu poničené silným tornádem

Katastrofa už byla vyhlášena krizovou situací na národní úrovni a čínský prezident Si Ťin-pching, který je momentálně na oficiální cestě v Uzbekistánu, nařídil centrální vládě, aby postižené oblasti zajistila veškerou nezbytnou pomoc. Z Pekingu už do Ťiang-su zamířily stany a další potřeby první pomoci.

Jižní Čínu občas během letního období zasáhnou tornáda, ale jen zřídka způsobí tolik škod a vyžádají si tak vysoký počet obětí jako to čtvrteční.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám