Hlavní obsah

Teď už KLDR dokáže napadnout Američany, vyhrožuje Kim Čong-un

– Peking/Pchjongjang

KLDR nyní může zasáhnout americké zájmy v Pacifiku, řekl ve čtvrtek severokorejský vůdce Kim Čong-un. Ten ve středu přihlížel úspěšnému testu balistické rakety středního doletu Musudan.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejec míjí obrazovku se záběrem severokorejského vůdce Kim Čong-una u rakety Musudan.

Článek

„Nyní máme skutečně schopnost teoreticky i prakticky napadnout Američany v pacifické operační oblasti,“ řekl Kim podle severokorejské tiskové agentury KCNA. Ta uvedla, že ve středu byla odpálena střela Hwasong 10.

Test rakety ocenila i severokorejská jaderná vyslankyně a tajemnice oddělení pro americké záležitosti na severokorejském ministerstvu zahraničí Čchoe Son-hui.

„Hwasong 10 ukazuje, že náš nosič je nezpochybnitelně úspěšný. Z toho jsme velmi potěšeni,“ řekla podle jihokorejské agentury Jonhap na velvyslanectví KLDR v Pekingu.

Zdůraznila, že severokorejské rakety středního doletu vybavené jadernými hlavicemi umožní Pchjongjangu vypořádat se s jakýmkoli jaderným útokem ze strany USA.

Čchoe je v Číně na bezpečnostním fóru, kde jsou i zástupci všech dalších zemí, které se účastnily šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu, tedy Jižní Koreje, Ruska, Číny, Japonska a USA. Uvedla, že rozhovory, které uvázly, by neměly žádný význam, jestliže podmínkou pro jejich obnovení by byla denuklearizace severu.

Technologický pokrok

Podle jihokorejských a amerických vojenských představitelů Severní Korea zřejmě ve středu odpálila dvě rakety středního doletu Musudan.

První selhala, ale druhá vylétla vzhůru a dosáhla výšky 1000 km. Mířila k Japonsku. Dopadla do moře ve vzdálenosti asi 400 km, napsala agentura Reuters. [celá zpráva]

Mluvčí jihokorejské armády Čeon Ha-kju uvedl, že druhý odpal rakety prokázal „technologický pokrok jejích motorů”. Dodal, že diskuse o tom, zda to byl úspěch, či ne, nemají smysl, protože to nebyl normální let.

Severokorejci vypálili raketu téměř kolmo vzhůru, zřejmě proto, aby nezasáhli japonské území.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Jihokorejci sledují snímek ze stratu rakety Musudan.

Raketa vystřelovaná z mobilních odpalovacích ramp má odhadovaný dolet 3000 kilometrů, což by znamenalo, že by byla schopna zasáhnout nejen celé Japonsko, ale také americkou základnu na Guamu.

Aktuální test však tak dlouhý dolet nepotvrdil. Při všech pěti předchozích testech raketa vždy selhala. [celá zpráva]

Odhaduje se, že KLDR má třicet střel Musudan. Do výzbroje byly zařazovány od roku 2007, ale do letoška nebyly nikdy vypáleny.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Rada bezpečnosti OSN poslední testy raket v noci na čtvrtek odsoudila. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám